Foto: Serge Minten

Chevron investeert in uitbreiding fabriek in Beringen

Chevron Philips Chemical (CPChem) wil de vestiging in het Limburgse Beringen fors uitbreiden. Op dit moment produceert CPChem daar al zo’n 60.000 ton synthetische basisoliën. In 2024, wanneer de uitbreiding operationeel moet zijn, zal de productiecapaciteit van die zogenaamde PAO’s stijgen naar 120.000 ton. Volgens De Tijd is er met de uitbreiding een investering gemoeid van zo’n 130 miljoen euro.

De basisoliën die geproduceerd worden op de Limburgse site worden gebruikt in smeermiddelen, vetten en vloeistoffen en zijn ook onderdeel van toepassingen in andere sectoren. Daaronder ook de automobielindustrie, cosmetica en militaire industrie.

Patrick Wijnen, plant manager van de sites van CPChem in Tessenderlo en Beringen, zegt in een reactie bij De Tijd en Het Belang van Limburg dat de investering zal zorgen voor twintig nieuwe jobs bij CPChem. Onrechtstreeks zou de nieuwe fabriek honderden nieuwe banen moeten scheppen.

Lokale expertise

‘De fabriek in Beringen heeft een geschiedenis van veilige, betrouwbare productie van PAO’s’, zegt Mitch Eichelberger, topman polymeren en specialiteiten bij CPChem. ‘De bouw van een extra installatie dicht bij onze bestaande installatie laat ons genieten van sterke lokale expertise. De centrale ligging van België staat ons toe om globale noden van onze klanten te vervullen.’

Volgens CPChem zijn de basisoliën ook deel van een duurzame toekomst, omdat ze wrijving verminderen en bijgevolg het verbruik van bijvoorbeeld een verbrandingsmotor doen dalen. Daarnaast worden ze ook gebruikt in nieuwe toepassingen, zoals elektrische en hybride wagens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden