Kunstschaatsen

Na de heisa met Valieva: minimumleeftijd in kunstschaatsen gaat omhoog

De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft beslist om de leeftijdsgrens om deel te nemen aan de internationale competities bij de senioren in het kunstschaatsen op te trekken van 15 naar 17 jaar.

Doet de naam Kamila Valieva nog een belletje rinkelen? De 15-jarige Russin is de beste kunstschaatsster die onze planeet ooit heeft gekend – haar bijnaam: ‘Miss Perfect’ – maar belandde tijdens de Winterspelen in Peking in een dopingstorm. Ondanks een positieve test op trimetazidine eind december mocht ze toch aantreden in de individuele competitie. Ze kraakte onder de immense druk en viel uiteindelijk als vierde net naast het podium.

De commotie rond Valieva deed de discussie oplaaien of de leeftijdsgrens voor kunstschaatsers opgetrokken moet worden. De ISU heeft nu besloten dat te doen. De verschuiving van de leeftijdsgrens gebeurt geleidelijk. In het seizoen 2023-2024 komt de lat op 16 jaar te liggen, een jaar later wordt dat 17 jaar. De schaatsbond hoopt op die manier ‘de fysieke en mentale gezondheid van de schaatsers beschermen’.

De Nederlandse ISU-voorzitter Jan Dijkema noemt het een ‘historische beslissing’. Ze werd goedgekeurd door de vertegenwoordigers van honderd landen. Volgens de ISU stond het optrekken van de leeftijdsgrens al langer op de planning, nog voor wat er met Valieva is gebeurd.

   • Moet het olympische tienerkamp op slot?

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen