camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 7 juni 2022 om 17.00 uur

1 Oekraïne voert luchtaanvallen uit op Russische stellingen in het zuiden van het land

Terwijl de situatie in het oosten van het land overwegend onveranderd blijft, heeft het Oekraïense leger verklaard dat het in de loop van de nacht meerdere luchtaanvallen op Russische posities in het zuiden heeft uitgevoerd. ‘Oekraïense helikopters vielen clusters van vijandelijke troepen in de regio Cherson aan en vliegtuigen een munitieopslagplaats in de oblast Mikolaiv’, liet de generale staf weten. De informatie kan niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Gezien de Russische superioriteit in de lucht, heeft Kiev zijn eigen luchtmacht tot nog toe maar spaarzaam ingezet. Nadat Oekraïne meerdere plaatsen langs de grens tussen de regio’s Mikolaiv en Cherson had heroverd, was een Russisch tegenoffensief in de richting van Lozove en Bila Krynytsia niet succesvol, ondanks steun van de artillerie en vanuit de lucht, zegt de Oekraïense legerleiding nog.

Volg alle nieuws over de oorlog in Oekraïne op de blog.

2 Sloop van huis Marc Dutroux in Marcinelle van start gegaan

In de Avenue de Philippeville in Marcinelle, de deelgemeente van Charleroi, is gestart met de sloop van het huis van seriemoordenaar en pedofiel Marc Dutroux. De kelders van de woning zullen wel bewaard blijven.

Het gebouw zelf ruimt plaats voor een herdenkingstuin. De herinrichtingswerken zullen naar verwachting maanden duren.

Ruim 25 jaar nadat Julie, Mélissa, Sabine en Laetitia in het gruwelhuis werden vastgehouden, bleef het gebouw een diep litteken in de stad. De stad wou daarvan af. Vanuit die gedachte ontstond het project, in overleg met de ouders van de slachtoffers.

De stad Charleroi ontving de voorbije maanden de noodzakelijke vergunningen voor de sloop. Vanmorgen ging de werf uiteindelijk van start.

Op de plek van de woning van Dutroux komt een herdenkingstuin.  belga

3 Coronabesmettingen en ziekenhuisopnames blijven dalen

Tussen 1 en 7 juni zijn dagelijks gemiddeld 52 personen in het ziekenhuis opgenomen ten gevolge van een coronabesmetting. Het cijfer daalde met 28 procent ten opzichte van een week eerder. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano.

Ook de coronabesmettingen zelf blijven dalen. Zo werden per dag gemiddeld 1.310 nieuwe gevallen (-36 procent) vastgesteld, in de periode van 28 mei tot en met 3 juni. Dagelijks stierven gemiddeld bijna zeven personen (-12 procent) aan het virus. Momenteel liggen nog 883 mensen met corona in het ziekenhuis, onder wie 76 patiënten op intensieve zorg.

Er werden dagelijks gemiddeld 10.400 tests uitgevoerd, van 28 mei tot en met 3 juni, met een positiviteitsgraad van 14,1 procent. De reproductiewaarde ligt op 0,81. Een waarde lager dan 1 betekent dat de epidemie afzwakt.

Bekijk hier meer cijfers en grafieken.

4 Elia: geen alternatief voor bovengrondse Ventilus-leiding

Indien er de komende weken geen beslissing valt over het project Ventilus, dan zullen de politiek bepaalde federale plandoelstellingen niet binnen de voorziene timing worden gehaald en moeten we terug naar de tekentafel. Dat heeft Elia-topman Chris Peeters verklaard tijdens een hoorzitting in de Kamer. Hij herhaalde er dat elke expert tot dezelfde conclusie komt, namelijk dat een bovengrondse leiding de enige oplossing is om de doelstellingen te bereiken.

Peeters benadrukte dat netbeheerder Elia bij het uittekenen van de projecten niet over een nacht ijs is gegaan. Bij de analyse waren zes universitaire professoren betrokken. Ook nadien zijn er nog verschillende analyses gebeurd. ‘Die komen allemaal tot dezelfde conclusie’, aldus Peeters. Je hebt met andere woorden een bovengrondse leiding nodig om tot een robuust netwerk te komen, om geen probleem met bevoorradingszekerheid te krijgen, om offshore energie naar het binnenland te krijgen en voor de industriële ontwikkeling, luidde het.

5 Vakbonden Agfa maken zich op voor staking

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de Antwerpse beeldvormingsgroep Agfa heeft een stakingsaanzegging ingediend. Dat bevestigt ACVBIE-woordvoerder Koen Zeuwts.

Een stakingsaanzegging is een officiële kennisgeving door de vakbonden aan de werkgever van een voorgenomen staking. ‘Wij hebben de aanzegging met alle vakbonden gedaan: ACVBIE, ACV Puls, ABVV en BBTK’, zegt Zeuwts.

De vakbonden bij Agfa beweren dat er diverse punten zijn waarover geen sociaal overleg mogelijk blijkt met de directie. ‘Ondertussen blijft men besparen. Met deze aanzegging weten ze dat het ons menens is’, aldus Zeuwts. ‘Wij vragen overleg. De aanzegging loopt tot 20 juni en maakt onze intenties meer dan duidelijk.’

In een pamflet, verspreid onder de werknemers, klinkt het dat ‘de onveiligheid, werkdruk en gevraagde flexibiliteit steeds zwaarder worden, terwijl de goesting en overgave steeds minder worden. Sommige werknemers worden met een chronometer gevolgd, dat roept heel wat vragen op.’

Volgens de werknemers van Afga worden ze met een chronometer gevolgd. Marc Herremans

6 Gemiddelde stroom- en gasfactuur ruim 500 euro goedkoper op jaarbasis

De stroom- en gasfactuur voor een gemiddeld Vlaams gezin is in mei weer wat goedkoper geworden, blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. In april stonden de prijzen nog op een recordhoogte, maar wie in mei een jaarcontract afsloot voor elektriciteit en aardgas, betaalt ruim 500 euro minder.

In april lag de gemiddelde jaarfactuur voor elektriciteit (verbruik van 3.500 kWh) op 1.756 euro per jaar, nagenoeg evenveel als de recordprijzen in januari en februari van dit jaar. In mei is de gemiddelde jaarfactuur voor hetzelfde verbruik gedaald naar 1.653,72 euro. De daling is vooral het gevolg van de goedkopere energiecomponent, plus de btw-verlaging sinds 1 maart. Tegenover begin dit jaar is de energiecomponent wel nog altijd duurder.

Voor alle duidelijkheid: niet iedereen betaalt die prijzen. De cijfers van de Vreg slaan op gezinnen die net vorige maand een contract hebben afgesloten. Ook wie een variabel contract heeft, zou moeten profiteren van de prijsdalingen. Voor vaste contracten en sociale tarieven verandert er niks.

7 Bijna 40 miljoen euro opgehaald met uitgifte staatsbons

De staatsbons die op 4 juni werden uitgegeven door het Federaal Agentschap voor de Schuld, hebben ertoe geleid dat 39.574.100 euro opgehaald werd. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Het ging om de eerste uitgifte in drie jaar, het opgehaalde bedrag is meteen het beste resultaat in tien jaar.

Van Peteghem toont zich tevreden ‘dat veel mensen de weg hebben gevonden naar de gegarandeerde en veilige investering die een staatsbon biedt’. De recente staatsbons werden aangeboden op termijnen van 5 en 10 jaar. De rentevoet werd vastgesteld op respectievelijk 0,70 procent voor de 5-jarige bon en 1,30 procent voor de 10-jarige bon.

8 Europees akkoord over invoering universele lader voor smartphones en tablets

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben een akkoord bereikt over de invoering van een universele lader voor smartphones en tablets.

De onderhandelaars zijn overeengekomen dat smartphones en tablets, maar ook tal van andere kleinere draagbare elektronische toestellen tegen augustus 2024 verplicht uitgerust moeten worden met een USB-C-poort.

Zowel het parlement als de lidstaten moeten het akkoord nog formeel goedkeuren.

9 Italiaanse politie neemt 4,3 ton cocaïne in beslag in haven Triëst

De Italiaanse politie heeft samen met internationale opsporingsdiensten een slag toegebracht aan de drugshandel naar Europa. In de havenstad Triëst is bij een inval 4,3 ton cocaïne in beslag genomen. Het is een van de grootste cocaïnevondsten in de Europese geschiedenis.

Volgens de Italiaanse politie heeft de cocaïne een straatwaarde van minstens 240 miljoen euro. Naar aanleiding van de vondst werden 38 mensen gearresteerd in Italië, Slovenië, Kroatië, Bulgarije, Nederland en Colombia. Zij worden beschuldigd van internationale drugshandel.

Het onderzoek in de zaak liep al meer dan een jaar. De Italiaanse politie werkte in het onderzoek ook samen met de Colombiaanse autoriteiten en het Amerikaanse bureau Homeland Security Investigations. Binnen Italië werd de operatie gecoördineerd door het antimaffiadirectoraat van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de inval werden meer dan zestig agenten ingeschakeld.

10 Minimumleeftijd in kunstschaatsen stijgt van 15 naar 17 jaar

De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft een belangrijke beslissing genomen op haar congres in het Thaise Phuket. De leeftijdsgrens om deel te nemen aan de internationale competities bij de senioren in het kunstschaatsen wordt opgetrokken van 15 naar 17 jaar.

De ISU neemt de maatregel in de nasleep van de voorbije Winterspelen in Peking, waar er veel heisa was rond de toen 15-jarige Russische Kamila Valieva.

Valieva stond dagenlang in het oog van de storm toen bekend werd dat de Russische in aanloop naar de olympische competitie positief had getest. Omdat haar schorsing werd opgeheven, mocht de tiener toch aantreden in de individuele competitie. Daarin kraakte ze als topfavoriete en viel ze uiteindelijk als vierde naast het podium.

Aangeraden

Niet te missen