camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Financiën

Influencers moeten cadeaus aangeven bij fiscus

vrijdag 3 juni 2022 om 3.25 uur

 Getty Images

De fiscus heeft het gehad met de ‘onwetendheid’ van influencers. Wie in ruil voor geld – of soms erg dure producten – op sociale media een merk of bedrijf promoot, móét dat aangeven op zijn belastingbrief. De FOD Financiën heeft op zijn website nu zelfs een speciale ­rubriek opgesteld voor influencers, omdat er veel onduidelijkheid is over welke ­regels op hen van toepassing zijn.

Niet alleen in ons land, trouwens. In Nederland moest onlangs een jonge vrouw 16.000 euro aan werkloosheidsvergoedingen terug­betalen omdat ze als influencer gratis kleren had aanvaard in ruil voor berichten op sociale media. Die kleren worden gelijkgesteld met ‘op geld waardeer­bare activiteiten’.

De speciale rubriek komt er onder meer op vraag van CD&V-Kamerlid Leen Dierick. ‘Denk aan jonge mensen die experimenteren met sociale media’, zegt ze. ‘Voor ze het goed beseffen, worden ze benaderd om in ruil voor producten reclame te maken.’ Maar ook als je géén geld krijgt, moet je opletten. ‘Ook producten of diensten die ­influen­cers ontvangen in ruil voor reclamediensten zijn belastbaar’, klinkt het bij Financiën.

Opmerkelijk: dat geldt ook wanneer ze die producten ongevraagd krijgen en er vervolgens géén promotie voor maken. ‘Ook de waarde van die producten is belastbaar, omdat je ze krijgt in je hoedanigheid als ­influencer.’ (wer)

Aangeraden

Niet te missen