Mobiliteit
De Lijn meer dan ooit afhankelijk van overheid
Terwijl De Lijn wil investeren in groene bussen, weegt corona nog steeds zwaar op de inkomsten.
Slechts 13 procent van de inkomsten van De Lijn komt uit de verkoop van tickets en abonnementen, de rest zijn dotaties. Serge Minten
Door de coronapandemie heeft De Lijn ook vorig jaar zo’n 40 procent minder reizigers vervoerd dan voor de pandemie. Dat deed de inkomsten met 75,5 miljoen euro dalen en de kosten met 37,7 miljoen euro stijgen – onder meer door de bussen en trams extra te poetsen en door bijkomende ritten met gehuurde voertuigen. Alles samen heeft de pandemie De Lijn vorig jaar opnieuw 113,3 miljoen euro gekost, blijkt uit het jaarverslag dat de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij dinsdag heeft voorgesteld.
Maar net zoals in 2020 sprong de Vlaamse regering in de bres met een extra ‘coronatoelage’, waardoor de omzet vorig jaar licht is gestegen, tot 1,13 miljard euro, waarvan maar liefst 1 miljard euro dotatie is. Met andere woorden: slechts 13 procent van de inkomsten komt uit de verkoop van tickets en abonnementen. Dat is historisch laag, en de impact van corona laat zich ook dit jaar nog voelen, verwacht directeur-generaal Ann Schoubs.
‘Resoluut vernieuwen’
De crisis komt er op het moment dat De Lijn met de Vlaamse regering onderhandelt over een nieuw beheerscontract, waarin de marsrichting voor de vervoersmaatschappij in de komende jaren zal worden bepaald. ‘We hopen dat wij tegen de zomer toch ergens kunnen landen’, zei Schoubs. Daarbij is het volgens haar belangrijk dat ‘een aantal principes verankerd’ kunnen worden, zoals ‘een stabiele financiering’.
‘We hebben een plan, nu moeten we de middelen krijgen om het uit te voeren’ Ann Schoubs Directeur-generaal De Lijn
• Hoe De Lijn de elektrische bus dreigt te missen
De Lijn wil ook ‘resoluut vernieuwen’, klinkt het in het jaarverslag, en onder meer fors inzetten op de vergroening van de bussen. Momenteel hinkt De Lijn daarin nog achterop, en rijden nog maar met enkele volledig elektrische bussen rond. Doordat onder meer de aanbestedingsprocedures de afgelopen jaren verschillende keren werden aangepast, volgde pas vorig jaar een grote bestelling van zestig elektrische bussen bij Van Hool en VDL. Die hoopt de maatschappij eind dit jaar te krijgen, zodat ze die vanaf volgend jaar kan inzetten.
• De Lijn buigt voor regering en versoepelt aanbesteding e-bussen
De Vlaamse vervoersmaatschappij blijft vasthouden aan de ambitie om tegen 2035 volledig emissievrij rond te rijden. Vanaf 2024 zou de elektrische vloot al uit 140 bussen moeten bestaan en tegen 2026 uit 560, om in 2027 te beginnen met ‘een gecontroleerde uitrol met grote bestellingen’, zodat de volledige vloot elektrisch rijdt tegen de streefdatum. ‘We hebben een plan. Nu moeten we de middelen krijgen om het uit te voeren’, aldus Schoubs.