
Intussen 10 bevestigde gevallen van apenpokken in België
Er zijn in ons land intussen tien gevallen van de apenpokken vastgesteld, naast ook twee waarschijnlijke gevallen. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano. De leeftijd van de gevallen varieert tussen 28 en 43 jaar.
Volgens Sciensano zijn de patiënten momenteel nog steeds alleen mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een link naar het Darklands-festival in Antwerpen van begin mei, of met een reis naar Portugal of Spanje. Ook daar zijn een aantal clusters van besmettingen vastgesteld.
‘Voor één geval werd de mogelijke bron van besmetting nog niet geïdentificeerd’, zo schrijft Sciensano nog op zijn site.
• België koopt 1.250 vaccins tegen apenpokken
Apenpokken komen vooral voor in West- en Centraal-Afrika en verspreiden zich normaliter niet makkelijk. De laatste weken zijn ook buiten de regio enkele honderden gevallen vastgesteld. Een eerste geval was er op 7 mei in Groot-Brittannië. Afgelopen woensdag waren er in twaalf Europese lidstaten 118 bevestigde gevallen. Die blijken allemaal mild, zonder overlijdens.
Een besmetting gebeurt door nauw contact, contact met huidletsels, via grote speekseldruppels of door contact met besmette voorwerpen, kleding of linnengoed. Hoewel het virus geen soa is, kan het door huidcontact wel worden overgedragen tijdens seks. Personen met meerdere seksuele contacten moeten volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid daarom bijzonder waakzaam zijn.
Symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid kunnen optreden 5 tot 21 dagen na een besmetting. Ook kan huiduitslag ontstaan, in het gezicht en/of de genitale streek. Die verandert van een puistje naar een blaasje, tot uiteindelijk een korstje dat afvalt. De meeste mensen herstellen binnen de twee à vier weken. Uitzonderlijk kunnen de klachten ernstiger worden.
Iemand met huidletsels is besmettelijk, al wordt besmettelijkheid voor er symptomen zijn niet uitgesloten. Dat wordt nog onderzocht. Besmette personen moeten zich isoleren in de eigen kamer, en een mondmasker en letselbedekkende kledij dragen als ze elders in huis gaan. De isolatie duurt tot de letsels opgedroogd en genezen zijn. Meestal is dat zo’n 21 dagen.
Ook alle contact met (huis)dieren moet worden vermeden. De vrees bestaat dat het virus bij dieren zoals ratten, hamsters, en cavia’s gaat circuleren, waardoor het ook in onze contreien ‘endemisch’ wordt en opflakkeringen te verwachten vallen.