
Hier is er dinsdag hinder door de actiedag overheidspersoneel
Er zullen dinsdag tijdens de stakingsdag bij VRT enkel verkorte tv-journaals te zien zijn, en er zal geen uitzending van Thuis zijn, zo melden de vakbonden. Ook bij het openbaar vervoer wordt veel hinder verwacht.
Zowel de socialistische vakbond Acod, de christelijke FCSOD als het liberale VSOA voert dinsdag actie. De vakbonden vinden dat het absoluut niet goed gaat bij de overheid. Ze spreken over een gebrek aan respect voor overheidspersoneel, beloftes die niet worden nagekomen, de sociale dialoog die stokt in Vlaanderen en besparingen bij de VRT. De christelijke en liberale bonden voeren alleen actie, de socialisten roepen ook op tot staken.
Raak ik op mijn werk?
De staking zal vooral een impact hebben op het openbaar vervoer.
De Lijn liet al weten dat de dienstverlening van trams en bussen ernstig verstoord zal zijn. Er is wel een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het beschikbare personeel. Via de routeplanner kun je nu al kijken welke bus of tram dinsdag rijdt. Ritten die niet rijden, worden niet getoond. De Lijn kan indien gewenst een attest leveren indien je bus of tram niet of met vertraging reed, waardoor je te laat op school of op je werk kwam.
MIVB laat weten dat het ‘zeer sterke storingen verwacht’ en raadt reizigers aan om alternatieven te voorzien voor het openbaar vervoer in Brussel. Hier is nog geen zicht op een alternatieve dienstverlening. ‘Op dit ogenblik is het onmogelijk de mate van deelname van de bestuurders aan de actie in te schatten, maar de MIVB verwacht toch forse hinder op het bus-, tram- en metroverkeer. Om je zo goed mogelijk te informeren, openen we ons Contact Center (070/23.20.00) al om 6 uur op dinsdagochtend. De website mivb.brussels en de MIVB-app geven geregeld updates.’
Bij de spoorwegen wordt de hinder nog groter. Op basis van het aantal personeelsleden van de NMBS en Infrabel dat heeft laten weten te zullen werken, heeft de spoormaatschappij een alternatieve dienstregeling uitgewerkt. Slechts een kwart van de treinen zal rijden – bij de IC-treinen is dat een op de drie, bij de lokale en voorstedelijke treinen (L en S) een op de vijf. De meeste stoptreinen (P) rijden niet. Aangezien in de provincies Namen, Luik en Luxemburg ook de seinhuizen niet bemand raken, rijden daar zelfs helemaal geen treinen.
De staking begint zoals gebruikelijk de avond ervoor om 22 uur – vanavond dus. Op de onlinereisplanner kan de alternatieve dienstregeling voor dinsdag al geraadpleegd worden.
Als het openbaar vervoer hapert, is dat doorgaans te voelen op de wegen. Het valt moeilijk te voorspellen of dat tot langere en grotere files zal leiden, maar verwacht wordt dat het dinsdag drukker zal zijn op de baan.
Kunnen de kinderen naar school?
Ook sommige leerkrachten staken mee. Scholen voorzien indien nodig wel in opvang, dat is algemeen zo afgesproken in geval van staking: ‘De leerlingen moeten op de school terechtkunnen en de school moet opvang regelen.’
Alleen als een school zich niet kan organiseren, doordat een te groot aantal leerkrachten staakt, kan de directie beslissen om de school te sluiten. Meestal polst de directie daarom op voorhand bij de personeelsleden of ze al dan niet zullen staken. De kans is groot dat als uw kind dinsdag niet naar school kan, u daarvan op de hoogte bent gebracht.
Kan ik afstemmen op de VRT-zenders?
Ook het personeel van de VRT staakt mee. Zij protesteren tegen het transformatieplan dat de directie in april heeft aangekondigd. Er is door de staking een beperkte programmering op radio en tv. Zo zullen er verkorte tv-journaals van maximaal 10 minuten worden uitgezonden. Er zal ook uitzonderlijke geen dagelijkse uitzending van Thuis te zien zijn op Eén. Ketnet en Canvas worden op één kanaal uitgezonden. Tot 20 uur is er programma van Ketnet, nadien volgt op Canvas een uitzending van de Koningin Elisabethwedstrijd.
Het ochtend- en avondblok op Radio 1, Radio 2, StuBru, MNM en Klara blijft overeind, maar wordt ingekort, van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur. Daartussen zal muziek te horen zijn. Er zullen ook minder nieuwsbulletins worden uitgezonden. Op Radio 2 zullen er ook geen aparte regionale uitzendingen te horen zijn. Online, op tv en op de radio komen er geregeld vakbondsboodschappen. ‘We willen duidelijk maken dat er een grote actiebereidheid is bij het personeel en dat dat ook op radio, tv en online te zien zal zijn’, zegt Wies Descheemaeker van ACOD-VRT. ‘Het overleg met de directie zit nu in de informatiefase. Er zullen zeker nog acties volgen na deze nationale stakingsdag. Daarbij sluiten we verdere stakingen niet uit.’
Als de directie van de openbare omroep zijn transformatieplan uitvoert, dan zullen er 116 naakte ontslagen vallen en zal Thuis buitenshuis gemaakt worden.
In het hele land zullen stakingsposten te zien zijn aan stations, gevangenissen en scholen. In sommige steden en gemeenten kunnen de OCMW’s en de administratieve diensten op een lager pitje draaien.