Foto:  BELGA

Vincent Kompany op weg naar Engelse tweedeklasser Burnley, Felice Mazzu topkandidaat bij Anderlecht

Na drie seizoenen verlaat Vincent Kompany (36) Anderlecht. Hij staat dicht bij een job als hoofdcoach van de Engelse tweedeklasser Burnley. Paars-wit ziet in Union-trainer Felice Mazzu de geknipte vervanger.

Zijn naam zong rond bij de Duitse Bundesligaclubs Wolfsburg en Borussia Mönchengladbach, maar Vincent Kompany aanvaardde volgens verschillende bronnen woensdag het aanbod om hoofdtrainer te worden van het Engelse Burnley. De club uit de buurt van Manchester degradeerde uit de Engelse Premier League en is volgend seizoen in de Championship aan de slag.

Volgens een persmededeling van Anderlecht komt de beslissing er na onderling overleg. Kompany leidde paars-wit dit seizoen naar de derde plaats van de Jupiler Pro League, één plaats beter dan vorig jaar. Maar zowel Anderlecht als Kompany lijkt het tijd te vinden een nieuwe weg uit te gaan. Kompany volgt het voorbeeld van verschillende Engelse ex-internationals om hun trainersloopbaan te lanceren in de Engelse tweede klasse. Anderlecht kijkt dan weer naar Union-trainer Felice Mazzu om Kompany op te volgen als trainer. Die stond dicht bij een akkoord voor een verbeterd contract bij de vicekampioen, maar zou oren hebben naar het voorstel van de grotere club uit Brussel.

‘Vandaag overheerst maar één gevoel: ik ben fier dat ik dit nieuwe hoofdstuk ben kunnen starten bij de club van mijn hart. Ik ben nu speler en coach van RSC Anderlecht geweest, maar ik blijf vooral een trouwe supporter van paars-wit’, aldus Kompany.

Volgens ceo Peter Verbeke was Kompany ‘een essentieel onderdeel van de heropbouw van het vernieuwde RSC Anderlecht’. ‘Hij heeft professionalisering en expertise bijgebracht en is ook belangrijk geweest in de ontwikkeling van jonge spelers. De club zal op deze fundamenten verder bouwen’, aldus Verbeke. ‘Vincent Kompany zal ook zonder RSC Anderlecht slagen, en RSC Anderlecht zal ook zonder Vincent Kompany slagen’, voegt voorzitter Wouter Vandenhaute daar nog aan toe.

Vincent Kompany op weg naar Engelse tweedeklasser Burnley, Felice Mazzu topkandidaat bij Anderlecht
Kompany en Mazzu bij de laatste Brusselse derby.  Foto:  BELGA

De keuze van Kompany voor Burnley kan verbazen uit sportief standpunt. De club uit Noord-Engeland staat niet bekend om zijn fijnzinnig voetbal en er wacht Kompany een uitdaging om zijn door Pep Guardiola geïnspireerde ideeën ten uitvoer te brengen in de Engelse tweede klasse. Tegelijk liet hij in zijn laatste maanden bij Anderlecht zien dat hij ook met realistisch en meer prestatiegericht voetbal uit de hoek kon komen. Financieel zet Kompany wel een stap vooruit. Dankzij de ‘parachutebetalingen’ uit de Premier League kan Burnley met een zak geld de transfermarkt op.

Voor Kompany zou een verhuizing naar Burnley ook een terugkeer naar Manchester en de thuisstad van zijn echtgenote Carla Higgs betekenen. Mogelijk hebben familiale beweegredenen Burnley een voorsprong gegeven op de Duitse clubs die interesse toonden in de perfect viertalige Belg.

Met het vertrek van Kompany komt een einde aan de periode van ‘the process’ bij Anderlecht. De ex-Rode Duivel Kompany keerde in 2019 als speler-coach terug op het vertrouwde nest en nam een jaar later definitief over als hoofdtrainer. Sindsdien coachte hij paars-wit in 90 wedstrijden. Goed voor 41 zeges, 30 draws en 19 verliespartijen, maar géén prijs. Het proces waar Kompany de mond van vol heeft, blijft onvoltooid, al lijkt Anderlecht opnieuw op de goede weg na de moeilijke periode rond de machtswissel Vanden Stock-Coucke.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden