Foto:   Instagram
Schietpartij Texas

Schutter kondigde aanval op school aan via Facebook

Salvador Ramos, de dader van het bloedbad in de Robb Elementary School in Uvalde in de Amerikaanse staat Texas, kondigde zijn aanval aan op sociale media. ‘Ik zal het vuur openen in een lagere school.’

Volgens Greg Abbott, de gouverneur van Texas, kondigde Ramos zijn aanslagen aan via Facebook. Eerst schreef hij dat hij zijn grootmoeder zou ombrengen, daarna dat hij dat gedaan had. Een derde bericht zou hij een kwartier voor de aankomst bij de schoolpoort de wereld hebben ingestuurd. ‘Ik zal het vuur openen in een lagere school’, stond in die post.

Waarom de 18-jarige Ramos dinsdagmiddag (lokale tijd) het vuur opende op een lagere school in Uvalde, Texas, is nog onduidelijk. Maar ondertussen raken wel steeds meer details bekend van het bloedbad: nadat hij eerst zijn grootmoeder had neergeschoten, reed hij met zijn pick-uptruck naar de basisschool. Gewapend en met een kogelwerend vest aan, stapte hij op de school af. Hij kon aan de ingang niet meer gestopt worden door de agent van de school, en schoot in een klaslokaal zeker negentien leerlingen dood. Ze waren tussen zeven en tien jaar oud. Uiteindelijk werd de schutter neergeschoten door de politie.

Aan Amerikaanse media vertellen klasgenoten dat Ramos als kind hevig gepest werd en dat hij een moeilijke relatie met zijn moeder had. Ramos werd geviseerd omdat hij stotterde en lispelde. Ze zouden hem ook aangepakt hebben vanwege zijn kleren en de financiële situatie van zijn familie. Het voorbije jaar werd hij steeds minder in de klas gezien tot hij nauwelijks nog naar school kwam.

Ramos had de schoolbanken ingeruild voor het lokale Wendy’s fastfoodrestaurant, waar hij vijf dagen per week werkte. Daar stond hij bekend als een stille werkkracht die weinig interactie zocht met collega’s. Een maand geleden diende hij zijn ontslag in, schrijft The New York Times.

Moeilijke gezinssituatie

Enkele maanden voordien was de schutter ingetrokken bij zijn grootmoeder. Zijn moeder kampte met een ernstige drugsverslaving, wat regelmatig uitdraaide op luidruchtige ruzies, herinnert een buurman zich. Aan The Washington Post vertelt de buurman, Nick Flores, dat zijn gezin zich ontfermde over Ramos, toen die nog een puber was. Hij kwam er regelmatig over de vloer voor barbecues en slaappartijtjes. Flores zag de thuissituatie verslechteren en vertelt dat de politie er meermaals aan de deur stond na een felle ruzie.

Behalve de buurman, kon The Washington Post verschillende voormalige vrienden spreken van de schutter. Zij vertellen dat Ramos twee maanden geleden beelden op Instagram had gezet, waarop hij schreeuwde tegen zijn moeder. Ze schetsen een beeld van een schuchtere jongen die zich de laatste jaren steeds vreemder begon te gedragen. ’s Nachts zou hij auto’s bekogeld hebben met eieren en voorbijgangers beschoten hebben met een BB gun. Op school raakte hij de voorbije jaren verwikkeld in gevechten.

Gedweep met wapens

Recent kwam daar ook gedweep met wapens bij. Volgens een klasgenoot had Ramos een jaar geleden foto’s gedeeld op sociale media van wapens ‘die op zijn verlanglijstje stonden’. Daags na zijn achttiende verjaardag zou Ramos de vuurwapens gekocht hebben, die hij gebruikt heeft voor zijn misdaad. Een voormalige vriend ontving kort voor de schietpartij foto’s van een geweer en munitie: ‘Vier dagen geleden stuurde hij me een foto van de AR die hij gebruikte en een rugzak vol met 5.56 patronen, waarschijnlijk zo’n zeven magazijnen’, zei die vriend aan CNN. Ramos verzekerde hem dat hij zich geen zorgen hoefde te maken.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft het Instagramprofiel van Ramos inmiddels verwijderd. Het bedrijf houdt contact met de politie. Op schermafbeeldingen van het profiel zijn drie dagen oude foto’s te zien van twee geweren en een selfie. Meerdere klasgenoten bevestigden aan CNN dat het profiel Ramos toebehoort. Op Tiktok is een gelijknamig profiel gevonden met beelden van een smartphonespelletje en de tekst: ‘Kids be scared IRL’.

Online circuleren ook beelden van privéberichten die de 18-jarige op Instagram naar een jonge vrouw in Los Angeles had gestuurd. Ze hadden elkaar nog nooit ontmoet of gesproken. ‘Je zal mijn wapenfoto’s reposten’, schreef hij haar. De vrouw wist naar eigen zeggen niet waar hij het over had. Dinsdag stuurde hij haar opnieuw een bericht, dat hij haar ‘een geheimpje’ wilde vertellen en dat hij ‘op het punt’ staat ‘om’. ‘Om wat?’, vroeg de vrouw, maar daar kreeg ze geen antwoord op.

De Democratische senator Chris Murphy en de basketbalcoach Steve Kerr hebben indruk gemaakt met hun emotionele pleidooi voor strengere wapenwetten:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen