Schietpartij in Texas: negentien kinderen en twee volwassenen komen om het leven

Bij een schietpartij in een lagere school in de Amerikaanse staat Texas zijn dinsdag 19 kinderen en twee volwassenen omgekomen. De 18-jarige schutter is neergeschoten door de politie.

‘Als natie moeten we ons afvragen: wanneer zullen we in godsnaam het hoofd bieden aan de wapenlobby?’, reageerde president Joe Biden geschokt op een schietpartij, waarbij dinsdag 19 kinderen en twee volwassenen zijn omgekomen, de dader niet meegerekend. Het drama vond plaats rond het middaguur in de Robb Elementary School, een lagere school in Uvalde. Het stadje met zo’n 15.000 inwoners ligt op ongeveer 130 kilometer ten westen van San Antonio, in de staat Texas.

Net voor de middag (lokale tijd) crashte een 18-jarige schutter zijn pick-uptruck aan de school. Politieagenten probeerden hem aan de ingang tegen te houden, maar de schutter, die alleen handelde, is er toch in geslaagd om het gebouw te betreden met een wapen. Een woordvoerder van het Texas Department of Public Safety heeft aan CNN meegedeeld dat de schutter zich vervolgens in het vierde leerjaar had gebarricadeerd. Alle doden en gewonden vielen in hetzelfde klaslokaal. Terwijl hij aan het schieten was, zijn de agenten de klas binnengedrongen.

Al snel werd duidelijk dat de dodentol enorm was. Momenteel is er sprake van 19 kinderen en 2 leraressen die om het leven kwamen. De meeste slachtoffers zijn tien jaar oud, maar er is ook sprake van een achtjarig slachtoffer. De dader werd allicht geveld door een politiekogel.

Schietpartij in Texas: negentien kinderen en twee volwassenen komen om het leven
Foto: reuters

Schutter geïdentificeerd

De 18-jarige schutter is ondertussen, door gouverneur Greg Abbott en verschillende Amerikaanse media, geïdentificeerd als Salvador Ramos. Hij woonde zelf in de gemeente en ging naar de lokale middelbare school. Een voormalige klasgenoot zei aan CNN dat hij langzaamaan steeds minder naar school ging.

Thuis heeft Ramos eerst zijn grootmoeder neergeschoten. Volgens CNN verkeert ze in levensgevaar. Daarna zou hij in een kogelwerende vest naar de school zijn gevlucht. Over zijn mogelijke beweegredenen is nog niets bekend. Al circuleren er online schermafbeeldingen van een Instagram-profiel dat van Ramos zou zijn. Op het profiel zijn twee geweren en een selfie van de schutter te zien.

Een jonge vrouw kreeg weken voordien ook privéberichten van het account met foto’s van zijn wapens. ‘Je zal mijn wapenfoto’s reposten’, schreef hij haar. De vrouw wist naar eigen zeggen niet waar hij het over had. Dinsdag stuurde hij haar opnieuw een bericht: ‘Ik ga het doen.’

Schietpartij in Texas: negentien kinderen en twee volwassenen komen om het leven
Foto: rr 

Discussie over wapenwetten

De schietpartij in Texas is de dodelijkste ‘school shooting’ in de VS sinds 2012. Toen schoot een 20-jarige 20 leerlingen en 6 medewerkers van basisschool Sandy Hook Elementary School in Newtown (Connecticut) dood, nadat hij thuis zijn moeder had doodgeschoten.

In een reactie op de schietpartij van dinsdag vroeg president Joe Biden zich af waarom zulke schietpartijen zo vaak in de VS voorkomen. Het idee dat een achttienjarige in een wapenwinkel twee aanvalswapens kan kopen, noemde hij ‘gewoon fout’.

De ngo ‘Gun Violence Archive’ turft de massaschietpartijen in de VS en telde er alleen al dit jaar 215. Als er minstens vier mensen gewond of gedood worden (de schutter niet inbegrepen), bestempelt de ngo het schietincident als massaschietpartij. 30 schietpartijen vonden plaats op scholen.

Ook vicepresident Kamala Harris en oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton riepen al op tot actie. ‘Bijna tien jaar na Sandy Hook – en tien dagen na Buffalo – is ons land verlamd, niet door angst, maar door een wapenlobby en een politieke partij die geen enkele bereidheid hebben getoond om op te treden op een manier die deze tragedies zou kunnen helpen voorkomen’, aldus Obama. De Amerikaanse vlag aan het Witte Huis werd halfstok gehangen.

Bron: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen