Foto:  AFP

Zuckerberg zelf aangeklaagd voor lek in beveiliging Facebookdata

Mark Zuckerberg, topman van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms, wordt aangeklaagd voor zijn rol in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De aanklager stelt bewijs te hebben voor de persoonlijke betrokkenheid van de topman.

Zuckerberg zou hebben bijgedragen aan het lakse toezicht van Facebook op gebruikersgegevens, en hebben geholpen bij het opstellen van misleidende privacyovereenkomsten. Dat stelt aanklager Karl Racine, die eerder al zonder resultaat heeft geprobeerd Zuckerberg verantwoordelijk te stellen in de zaak.

Door het zwakke toezicht konden het bureau voor politieke campagnes Cambridge Analytica en andere partijen ongeoorloofde toegang krijgen tot gegevens van vele miljoenen Amerikaanse gebruikers. Donald Trump maakte in aanloop naar de verkiezingen van 2016, toen hij Hillary Clinton als tegenstander had, gebruik van Cambridge Analytica om Facebook-gebruikers te ‘targetten’.

Racine noemde het incident ‘het grootste privacyschandaal voor consumenten in de geschiedenis van de natie’. Facebook heeft al voor miljarden aan boetes gehad vanwege verschillende privacyschandalen, waaronder die rond Cambridge Analytica.

Meta gaf voorlopig geen commentaar. Het bedrijf heeft eerder over de beweringen van Racine gezegd dat deze ‘niet veel meer zijn dan een aanval op het businessmodel van Facebook’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen