Foto:  afp

‘Journaliste Abu Akleh misschien geraakt door Israëlisch vuur, toch geen criminele activiteit’

Het Israëlische leger heeft maandag gezegd dat als zou blijken dat het een Israëlische soldaat zou zijn geweest die recent de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh heeft doodgeschoten, het niet om ‘een criminele activiteit’ gaat.

Shireen Abu Akleh, journaliste bij Al Jazeera, kwam om het leven terwijl zij op 11 mei verslag uitbracht van een Israëlische operatie op de bezette Westelijke Jordaanoever. Al Jazeera legt de verantwoordelijkheid voor Abu Aklehs dood bij het Israëlische leger en spreekt van ‘een flagrante moord’. Maandag zei Yifat Tomer-Yerushalmi, de advocaat-generaal van het Israëlische leger, dat er niet kan worden uitgegaan van criminele activiteiten door gebrek aan bewijsmateriaal.

Het leger zei ‘dat het alles in werk stelt om de omstandigheden van het incident te onderzoeken en te achterhalen hoe Akleh werd gedood’. Of er een strafrechtelijk onderzoek komt, hangt af of er bewijsmateriaal beschikbaar is, zei de advocaat-generaal. Israël uitte maandag ook nog kritiek omdat Palestina de fatale kogel wil bewaren en het daarom het bewijsstuk niet zelf kan onderzoeken.

Vorige week zei de advocaat-generaal dat tijdens vuurgevechten tussen Israëlische troepen en Palestijnse schutters een soldaat vanuit een legervoertuig enkele kogels afvuurde op een Palestijn die het voertuig viseerde.

‘De Palestijnse schutter vuurde verschillende schoten af op de Israëlische soldaat. Het is mogelijk dat mevrouw Abu Akleh, die zich kortbij de Palestijnse schutter bevond, werd geraakt door de kogels van de soldaat’, aldus Tomer-Yerushalmi.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen