Foto:  AFP
Israël Israëlisch-Palestijns conflict

Israël laat EU-parlementsdelegatie land niet in

Na de moord op al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh, besloot het Europees parlement een delegatie af te vaardigen naar de Palestijnse Gebieden. Maar Israël weigert hen toegang te verlenen tot het land en de Gazastrook.

Een delegatie van het Europees Parlement heeft zondag een missie naar de Palestijnse Gebieden geannuleerd nadat de Spaanse fractievoorzitter, Manu Pineda, per brief de toegang tot Israël was geweigerd. De delegatie is ook toegang tot de Gazastrook ontzegd, meldt Pineda op Twitter.

In de brief van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat Pineda cum suis toegang wordt geweigerd ‘wegens informatie die is ontvangen van de bevoegde autoriteiten in Israël’ zonder toelichting wat die informatie is. Pineda zou met een groep EU-parlementsleden naar de Palestijnse gebieden afreizen om de situatie ter plaatse te bekijken na de moord op al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh.

Volgens The Jeruzalem Post is Pineda een ‘Spaans communistisch lid van het Europees Parlement die in Gaza woonde en werkte voor een Palestijnse terreur-sympathiserende organisatie’. De Spanjaard behoort in zijn thuisland tot de linkse coalitie Izquierda Unida en was in het verleden inderdaad al eens in de Gazastrook. Die twee elementen zijn zaken die Israël systematisch aanhaalt om mensen de toegang tot het land te weigeren.

Woelig

De 51-jarige Shireen Abu Akleh kwam om het leven terwijl ze op 11 mei verslag uitbracht van een Israëlische operatie op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen houden Israël verantwoordelijk voor haar dood. Sinds de moord is het erg woelig in Israël, zelfs de rouwstoet verliep niet zonder geweld.

De EU-parlementsdelegatie voor de betrekkingen met Palestina telt achttien leden en informeert de EU over ontwikkelingen in de Palestijnse gebieden op het vlak van politiek, economie en mensenrechten. Ook beoordeelt ze projecten die er met Europees geld worden gefinancierd, zoals scholen en opvangcentra, en onderhoudt ze relaties met politieke en maatschappelijke leiders.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden