Consument
Telemarketeers respecteren bel-me-niet-meerlijst niet
Ook wie zich op de Bel-me-niet-meerlijst liet plaatsen, blijft nog te vaak telefoons van telemarketeers krijgen. De Economische Inspectie schreef de voorbije maanden twintig pv’s uit tegen de praktijk.
Minister Eva De Bleeker. Jimmy Kets
Wie geen telefoon wil krijgen van marketeers, kan zich sinds 2015 op de Bel-me-niet-meerlijst laten plaatsen. Ondertussen hebben zo’n anderhalf miljoen Belgen dat ook gedaan. Telemarketeers zijn verplicht om de lijst te raadplegen voor ze iemand met telefoontjes bestoken.
Alleen gebeurt dat lang niet altijd, blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open VLD). Sinds 2015 blijft het aantal klachten daarover bij de Economische Inspectie (EI) toenemen. Van 3.660 in 2016 ging het naar 6.858 in 2018 en naar 9.223 vorig jaar. Bijna maal drie dus in zes jaar tijd. Een op de vijf klachten bij de EI gaat al over dergelijke ongewenste telefoontjes.
Tussen midden vorig jaar en begin dit jaar voerde de Economische Inspectie controles uit bij zestig telemarketingbedrijven. In totaal werden meer dan 3 miljoen telefoons gecheckt. Meer dan 31.000 keer bleek er gebeld te zijn naar mensen die op de lijst stonden. Bij meer dan een half miljoen telefoontjes werden nog andere inbreuken vastgesteld. De Economische Inspectie gaf de telemarketeers niet alleen een waarschuwing, maar liet ook 20 processen-verbaal opstellen, met boetes die kunnen oplopen tot 60.000 euro.
De Bleeker wil blijven inzetten op sensibilisering en controles. ‘Het is als consument je goed recht om met rust gelaten te worden. Bedrijven moeten dat respecteren. Als ze dat niet doen, hangen daar consequenties aan vast.’
Wie klachten heeft over het niet-respecteren van de Bel-me-niet-meerlijst, kan terecht op meldpunt.belgie.be.