Foto:  via Reuters

Besmettingen apenpokken gelinkt aan Antwerps festival: 21 dagen isolatie voor wie besmet raakt

Wie besmet is met het apenpokkenvirus moet 21 dagen in isolatie. Sensoa bereidt voorlichting voor naar mannen die seks hebben met mannen, nadat de bevestigde besmettingen gelinkt werden aan het Antwerpse fetisjfestival Darklands. Dat maakt de organisatie zelf bekend op haar Facebookpagina.

De drie bevestigde gevallen van het apenpokkenvirus zijn gelinkt aan het Antwerpse fetisjfestival Darklands. Dat maakt de organisatie zelf bekend via Facebook. Ze vragen aan bezoekers om waakzaam te zijn voor mogelijke symptomen, zoals griepachtige klachten en blaasjes op de huid. De organisatie veronderstelt dat het virus was meegereisd met buitenlandse festivalgangers. Jaarlijks komen er meer dan 10.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op af, hoofdzakelijk mannen. Het festival vond plaats van woensdag 4 mei tot maandag 9 mei aan de Waagnatie.

Eerder was al bekend dat twee bevestigde gevallen gelinkt werden aan hetzelfde feestje. De derde besmetting vond allicht plaats bij de partner van een van hen. Hij vertoonde symptomen, maar het virus werd nog niet officieel vastgesteld. ‘Dat gebeurt via PCR-testing’, zegt Patrick Smits, arts infectieziektebestrijding van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

21 dagen isolatie

Besmette personen moeten 21 dagen in isolatie. Het virus kent namelijk een incubatieperiode van 5 tot 21 dagen. Het begint meestal mild met koortsachtige klachten. Vervolgens kan er huiduitslag ontstaan, vaak in het gezicht, maar ook genitaal. De huiduitslag evolueert naar blaasjes. Vooral in die periode is de besmette persoon erg besmettelijk. De meeste mensen herstellen binnen enkele weken.

Hoogrisicocontacten hoeven niet in isolatie, maar moeten zelf monitoren of ze symptomen krijgen. Het gaat dan om onder meer huisgenoten, seksuele partners, mensen met wie er nauw contact is geweest en gezondheidswerkers die de patiënt verzorgd hebben. Verder raadt de Risk Assessment Group hoogrisicocontacten ook aan om extra voorzichtig te zijn met mensen met een verminderde immuniteit, zwangere vrouwen en kinderen.

Wie symptomen vertoont, moet naar de spoeddienst van het ziekenhuis gaan. Na triage, wordt een mogelijke besmetting doorverwezen naar een ziekenhuis met meer expertise.

Seksueel overdraagbaar? ‘Niet bekend’

Het virus is afkomstig uit West-Afrika, waar soms uitbraken plaatsvinden met honderden gevallen. In Europa circuleert het in dit stadium vooral onder mannen die seks hebben met mannen. De overdracht van het virus gebeurt na nauw contact met een besmet persoon, onder meer via speekseldruppels. Het kan ook doorgegeven worden door contact met kleding of beddengoed dat gebruikt is door een besmet persoon.

Voorlopig staat het virus dus niet bekend als soa. ‘Of het virus ook in vaginaal vocht of sperma zit, is onduidelijk. Het is een van de onderzoeksvragen die we eerder hebben opgesteld, maar die nog niet is uitgeklaard’, zei Isabel Brosius, arts-onder­zoeker infectieziekten aan het ­Instituut voor Tropische Geneeskunde, aan deze krant. ‘Evengoed zijn de apenpokken geen ziekte die specifiek via sperma of vaginaal vocht wordt over­gedragen. Misschien is het veeleer het intense huidcontact tijdens de seks dat tot besmetting leidt.’

Sensoa sensibiliseert

Het Agentschap Zorg en Gezondheid schakelt Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, in om verder te sensibiliseren. Sensoa heeft aan onze redactie bevestigd dat het een communiqué ontvangen heeft en bereidt communicatie voor die onder meer via Facebookgroepen verspreid zal worden. Aan mensen die verschillende seksuele contacten hebben, wordt gevraagd om extra waakzaam te zijn.

Sinds kort werden in verschillende Europese landen gevallen ontdekt. Het eerste Belgische geval werd donderdag gesignaleerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden