camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Overlegcomité

Mondmaskers verdwijnen op bus, tram en trein

vrijdag 20 mei 2022 om 3.25 uur

 Jimmy Kets

Meer dan twee maanden na het vorige Overlegcomité, komen de verschillende regeringen van het land vandaag om 14 uur weer samen. Nu geldt nog code geel van de coronabarometer, met als belangrijkste maatregel de verplichtingen in verband met luchtkwaliteit. Daarnaast is er ook nog een mondmaskerplicht op het openbaar vervoer en in de zorg.

In ziekenhuizen, bij de dokter en in de apotheek zou het mondmasker nog verplicht blijven, maar op de trein, de tram en de bus zal het niet meer opgelegd worden. Ook de coronabarometer verdwijnt voorlopig in de schuif, een aankomende wet van minister van Volks­gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) veran­kert de luchtkwaliteitsnormen los van de epidemie.

Een van de vragen is of ook het gebruik van het Covid Safe Ticket, dat sinds 7 maart niet meer gebruikt moet worden in ons land, nog achter de hand wordt gehouden. Het wette­lijke kader daarvoor verloopt normaal eind juni, maar Vandenbroucke wil het bij een ­mogelijke volgende golf weer kunnen inzetten.

Nieuwe varianten

Volgens de laatste cijfers vinden er elke dag nog zo’n 3.500 geregistreerde besmettingen plaats. Er liggen 1.464 personen met corona in het ziekenhuis, van wie 114 op intensieve zorg. Op het hoogtepunt van de pandemie waren dat er bijna­ 1.500.

Maar nieuwe varianten doen de experts vermoeden dat het aantal coronagevallen de komende weken zal stijgen. ‘We zullen een systeem op punt zetten voor het geval ­corona terugkomt, misschien in de herfst’, zei Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) gisteravond op de RTBF. (mv)

Aangeraden

Niet te missen