Foto:  Jimmy Kets

Kerncentrales leveren Engie ruim half miljard winst op in drie maanden tijd

De Belgische kerncentrales zijn tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een van de grote winstmotoren geweest van het Franse energieconcern Engie. Ze waren goed voor 583 miljoen euro bedrijfswinst. Heel Engie klokte af op ruim 3,5 miljard euro.

Engie, het Franse moederbedrijf van Electrabel, heeft tijdens het eerste kwartaal gouden zaken gedaan dankzij de hoge energieprijzen. De bedrijfswinst steeg met 75 procent vergeleken met het resultaat van de eerste drie maanden van 2021. De grootste winstmotoren waren de Belgische kerncentrales en de gashandelsactiviteit.

Van de in totaal 3,53 miljard euro bedrijfswinst kwam 583 miljoen euro van de kerncentrales en 520 miljoen euro van de handel in aardgas. Volgens Engie werd de winst van de kerncentrales zelfs nog voor een deel gedrukt door hogere belastingen op sommige installaties en een iets lagere stroomproductie van tijdens het eerste kwartaal 2021.

De hoge elektriciteitsprijzen maakten ook dat de hernieuwbare energieactiviteit en in het bijzonder de waterkrachtcentrales van Engie heel rendabel waren.

De grote winstsprong tijdens de eerste maanden van dit jaar vertaalt zich meteen in betere financiële vooruitzichten voor het hele jaar. Engie heeft zijn nettowinstprognose voor 2022 zeer sterk verhoogd. Tot nog toe mikte het op een bedrag tussen 3,1 en 3,3 miljard euro. Nu gaat het ervan uit dat de nettowinst tussen 3,8 en 4,4 miljard euro zal liggen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen