Israëlische politie valt begrafenisstoet doodgeschoten journaliste aan

De begrafenisstoet van de doodgeschoten Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh in Jeruzalem is ontaard in geweld. Op de plechtigheid waren duizenden mensen afgekomen.

Op videobeelden is te zien hoe mannen die de grafkist dragen, aangevallen worden door Israëlische politieagenten. Meerdere deelnemers dragen een Palestijnse vlag. De agenten schoppen en slaan mensen met wapenstokken. De kist valt bijna op de grond.

De politie zegt dat ‘honderden mensen de openbare orde verstoorden’ nog voor de rouwstoet begon. Ze zegt dat ‘relschoppers’ met stenen naar de politie begonnen te gooien en dat de politie moest ingrijpen. ‘Als jullie niet ophouden met deze nationalistische gezangen, dan zullen we jullie met geweld uiteen moeten drijven en laten we de begrafenis niet doorgaan’, zegt een agent in een video die de politie vrijgaf.

Het Witte Huis noemde de beelden ‘verontrustend’. Woordvoerster Jen Psaki belooft nauw contact met Israëlische en Palestijnse autoriteiten om de zaak te onderzoeken. Egypte, Qatar en Al Jazeera veroordeelden het politieoptreden. Een woordvoerder van de VN, Farhan Haq, zei dat de taferelen ‘erg choquerend’ zijn. De EU is ‘geschokt’.

Herkenbaar als journaliste

De 51-jarige Abu Akleh werd woensdag doodgeschoten toen ze verslag deed van een inval door het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever. Al Jazeera beschuldigt Israël van moord op hun medewerkster. ‘Veroordeel Israël en hou het land verantwoordelijk voor de moord op onze collega Shireen Abu Akleh’, schreef de nieuwszender woensdag in een verklaring. Op de beelden die net na haar dood zijn gemaakt, is te zien dat Abu Akleh herkenbaar was als journaliste: ze droeg een kogelwerend vest met daarop in witte letters ‘pers’ en een helm.

Israëlische politie valt begrafenisstoet doodgeschoten journaliste aan
Foto:  AFP

De Israëlische premier Naftali Bennett houdt vol dat de journaliste dodelijk geraakt werd door ‘Palestijns geweervuur’. Israël heeft toegezegd dat er een onderzoek naar de dood komt. Onder meer de Verenigde Naties en de Amerikaanse ambassadeur in Israël hebben opgeroepen tot een grondig onderzoek. Abu Akleh was Amerikaans staatsburger.

De afscheidsbijeenkomst van Abu Akleh in Ramallah trok donderdag ook al duizenden toeschouwers. Ze wordt op een begraafplaats in Oost-Jeruzalem naast haar ouders begraven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
In het nieuws
Niet te missen