Ontsnapte bonobo in Planckendael gevat, schoolkinderen moesten uur schuilen in verblijf olifanten

In dierenpark Planckendael in Mechelen was vanmorgen een bonobo ontsnapt. Het park werd daarna ontruimd en alle bezoekers werden halsoverkop in veiligheid gebracht. 66 lagereschoolkinderen kregen tijdelijk onderdak in het gebouw van de olifanten. Een tweetal uur later was het dier opnieuw in z’n kooi.

De bonobo kroop na zijn ontsnapping in een boom in de buurt van het bonoboverblijf. Daarna activeerde het park meteen het noodplan en werden de bezoekers geëvacueerd. ‘Veiligheid is prioritair’, schreef het dierenpark op Twitter. ‘De verzorgers doen er alles aan om het dier opnieuw in zijn verblijf te krijgen.’

De politie kreeg niet lang daarna een noodoproep van het dierenpark, vertelde woordvoerder van de politie Mechelen-Willebroek Dirk Van de Sande aan Gazet Van Antwerpen. ‘We zijn onmiddellijk met verschillende ploegen ter plaatse gegaan. Bij onze aankomst was de ontruiming van het park al volop bezig.’

Om het dier terug in zijn kooi te krijgen, hebben de verzorgers de aap een banaan met verdovingsmiddel gegeven, iets wat voor bonobo’s een snoepje is. Daarom peuzelde het dier de banaan ook zo snel op. De verzorgers moesten zo’n tweetal uur wachten eer de bonobo in slaap viel en volledig verdoofd was. De aap was toen al op de grond en is niet uit de boom gevallen.

Expeditie Bonobo opende de deuren voor het publiek in de zomer van 2019. Het verblijf is beter aangepast aan de noden van de mensapen. Doorgedreven onderzoek in Congo, waar wetenschappers van Planckendael al bijna dertig jaar het gedrag van de dieren bestuderen, droeg bij aan het ontwerp van het verblijf. Dat is vandaag vijf keer groter dan het oude, maar blijkbaar toch niet groot genoeg.

Schuilen in olifantenverblijf

De bezoekers, velen kinderen op schooluitstap, kregen tijdens het hele gebeuren flesjes water uitgedeeld. De daguitstap van de leerlingen van het eerste leerjaar van het Virgo Maria Instituut in Merksem naar Planckendael is door het incident veel vroeger afgelopen dan gepland. De 66 kinderen uit de lagere school werden na de ontsnapping van de bonobo halsoverkop in veiligheid gebracht in het overdekte gebouw van de olifanten en moesten daar een uur verblijven alvorens geëscorteerd te worden naar de uitgang van het park.

‘We waren ongeveer een uur in de zoo en stonden achter het verblijf van de olifanten, tot er iemand van het park ons kwam zeggen dat we meteen naar binnen moesten’, zei juf Sara aan Het Nieuwsblad. ‘In eerste instantie moesten we met z’n allen naar het voorkot, waarna we verzocht werden om in het verblijf van de olifanten zelf te gaan schuilen.’ De olifanten verbleven op dat moment in hun buitenperk. ‘Gelukkig is er ook geen enkel kindje in de uitwerpselen gevallen die verspreid lagen in het verblijf.’

Niet eerste incident

Het is niet de eerste keer dat er in de zoo dieren ontsnappen. Bijna vier jaar geleden in juni 2018 liet de jonge leeuwin Rani (2) het leven toen ze ontsnapte uit haar verblijf. Later werd een jonge kuifmakaak opgemerkt op het dak van een naburige woning. In het park ontsnapten ook al eens incasternen en rode ibissen via een gat in het dak en gingen er antilopen op de loop.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
In het nieuws
Niet te missen