camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

energie

Gasprijs schiet omhoog na Russische sancties

De gasprijs werd gisteren tot 22 procent hoger na een Russisch-Duitse clash over de gasbevoorrading.

vrijdag 13 mei 2022 om 3.25 uur

Een pijpleiding van Nord Stream 2 in de Baltische Zee, die voorlopig niet in gebruik wordt genomen (foto uit 2019). rtr

Zal Rusland dan toch de gaskraan naar Europa dichtdraaien, millimeter voor millimeter? De Russische regering heeft woensdagavond op bevel van president Vladimir­ Poetin een lijst met 31 bedrijven gepubliceerd waarmee het land geen zaken meer doet. Op de sanctielijst staan onder meer Europol GAZ, het bedrijf dat het Poolse deel van de Yamal-Europe gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland beheert, en meerdere dochters van Gazprom Germania, dat sinds kort onder Duitse curatele staat.

   • Analyse | Als Rusland de kraan dichtdraait, zal er nog gas zijn. Maar tegen welke prijs

De Duitse minister van Economie Robert Habeck zei donderdag in de Bondsdag dat ‘enkele dochters’ van Gazprom Germania al geen gas meer geleverd krijgen. Hij verwacht­ dat de gasopslagplaatsen die onder die onder­neming vallen, niet meer zullen worden bevoorraad met Russisch gas.

Energie als wapen

Habeck haastte zich om eraan toe te voegen dat de onmiddellijke impact van de sancties op de Duitse gasbevoorrading beperkt is. De Russische sancties slaan op amper­ 3 procent van de totale gasimport en Duitsland kan dat volume volgens hem makkelijk vervangen. Zo blijft er volop Russisch gas vloeien naar Duitsland via onder­ meer de gaspijpleiding van Nord Stream 1.

Dat zag de gasmarkt gisteren anders. Als reactie op het nieuws steeg de gasprijs op de Nederlandse markt donderdag in de vroege namiddag tijdelijk met 22 procent naar 114 euro per megawattuur.

De gasprijs is wel nog ver verwijderd­ van de prijspieken van begin dit jaar. En later op de dag daalde de prijs weer. Maar de vrees dat leveringsproblemen vanuit Rusland kunnen leiden tot een Europese energiecrisis, is niet weg. Integendeel, Habeck zei gisteren dat de nieuwe sancties aantonen dat Rusland energie als ‘wapen­’ gebruikt.

Geblokkeerde pijpleiding

Tom Marzec-Manser, gasanalist bij dataleverancier ICIS, verklaarde aan The Wall Street Journal dat de sancties tegen Germania en zijn dochteronderne­mingen vooral symbolisch lijken. Maar de Russische sancties tegen het Poolse Europol zijn volgens hem andere koek. Die zouden Berlijn ervan­ kunnen weerhouden Russisch gas te importeren via de Yamal­-Europe-pijpleiding, die vandaag weinig of niet gebruikt wordt. ‘Je beperkt gewoon je routes naar de markt’, aldus de analist. ‘Maar dat brengt wel een leveringsrisico mee.’

Deze week zou ook Oekraïne voor het eerst de gasdoorvoer naar Europa tijdelijk stopgezet hebben aan de grens. De geblokkeerde pijpleiding loopt door de bezette regio­ Loegansk. Russischgezinde separatisten zouden het voor Europa bestemde Russische gas illegaal omleiden.

Aangeraden

Niet te missen