Foto:  BELGA

Beke stapt op: ‘Beste journalisten, ook politici zijn maar mensen’

Wouter Beke, Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, heeft zijn ontslag gegeven als minister op een onverwachte persconferentie. Zijn partij CD&V verkeert in diepe crisis.

‘Vandaag is mijn laatste dag als minister van Welzijn.’ Zo kondigde CD&V’er Wouter Beke zijn ontslag aan op een persconferentie. Ruimte voor vragen liet hij niet. Wie Beke zal opvolgen, is nog niet duidelijk. Binnen CD&V-bronnen valt te horen dat de beslissing daarover niet voor het weekend zal vallen.

Het voltallige kabinet van Beke was aanwezig op de persconferentie, en ook zijn dochter en vrouw stonden aan zijn zijde. Andere partijleden waren er niet bij.

Ondanks alles blikt Beke tevreden terug op zijn ministerschap, zei hij. Hij heeft ‘met hart en ziel’ gewerkt. Maar hij liet ook uitschijnen dat hij zich te vaak aangevallen voelde. Met name door de media. ‘Beste journalisten, ook politici zijn maar mensen.’ Veel van zijn verwezenlijkingen ‘hebben de krant niet gehaald’, klonk het. Hij zei dat hij erg veel heeft geïnvesteerd in zijn beleidsdomeinen. ‘Wie kan zeggen dat hij twee keer zoveel gedaan heeft dan hij aan de kiezer heeft beloofd?’

‘Wie de eer heeft om voor zijn partij minister te worden, doet dat met de ingesteldheid om zaken in beweging te zetten’, zei Beke nog.

Eigen keuze

Volgens ontslagnemend CD&V-voorzitter Joachim Coens, komt het ontslag er op eigen initiatief. ‘Wouter heeft voor zichzelf deze beslissing genomen. Hij heeft heel veel gedaan voor de partij en het departement Welzijn. Maar ik heb begrip voor wat hij voelt en ervaart’, zei hij aan VRT.

‘Beke heeft veel middelen naar de welzijnssector gekregen, en dat werd onderbelicht. Bij bepaalde media lag hij systematisch onder vuur’, zei Coens. ‘Er zijn veel moeilijke momenten geweest in de welzijnssector. Hij heeft altijd gemeend dat hij zijn verantwoordelijkheid moest opnemen, bijvoorbeeld met de vaccinatiecentra, maar op een gegeven momenten stapelen de zaken zich op.’

Beke lag al een tijd onder vuur als minister. Ongelukkige communicatie over het ouderschapsverlof, een baby die om het leven kwam in een kinderdagverblijf in Mariakerke en een bijzonder zwaar dodental in de woonzorgcentra tijdens de coronacrisis straalden erg negatief op zijn ministerschap.

Beke gaf aan dat het overlijden van de baby in de crèche van Mariakerke hem enorm heeft aangegrepen. Meer dan hij wou toegeven. Alleen zijn nauwe medewerkers en gezinsleden kunnen ondervinden hoe zwaar dat op hem gewogen heeft, zegt hij.

Voorzitter Coens nam vorige vrijdag ontslag na een dramatische peiling. De christendemocraten waren er de kleinste partij van Vlaanderen. Die peiling heeft ook op Beke indruk gemaakt, zei hij op de persconferentie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen