Foto:  afp

Bandlid Pussy Riot ontvlucht Rusland

Maria Aljotsjina, een bekende activist van de Russische punkband Pussy Riot, is Rusland ontvlucht. Ze kon ontsnappen ondanks dat ze onder politietoezicht stond, meldt haar advocaat.

De 33-jarige activist deed dinsdag haar verhaal aan TheNew York Times vanuit de Litouwse hoofdstad Vilnius. Het is niet duidelijk of ze daar nog steeds is. Ze zegt dat ze Rusland heeft verlaten vermomd als maaltijdbezorger.

Aljotsjina werd in februari gearresteerd, waarna ze onder toezicht werd geplaatst. Het was de zoveelste stap van de Russische overheid tegen een lid van de groep die uiterst kritisch is over de machthebbers in het Kremlin.

Aljotsjina had eerder opgeroepen tot demonstraties voor een gevangengenomen tegenstander van het regime, Aleksej Navalni. Ze ging kort daarna in hongerstaking. In 2012 werd ze veroordeeld tot twee jaar strafkamp, omdat ze in een kerk met een zogeheten punkgebed had geprotesteerd tegen president Vladimir Poetin.

De Russische machthebbers plaatsten meerdere leden van Pussy Riot op een lijst van zogenoemde buitenlandse agenten om hen te intimideren en hun invloed te beperken, aldus de oppositie.

Het feit dat het haar gelukt is te ontsnappen noemt Aljotsjina in het interview met TheNew York Times een ‘weerspiegeling van de chaotische Russische wetshandhaving’. ‘Vanaf hier lijkt het land een grote demon, maar het is erg ongeorganiseerd als je het van binnenuit kijkt’, weet Aljotsjina. ‘De rechterhand weet niet wat de linkerhand doet.’

Ze gelooft dat Rusland geen bestaansrecht meer heeft. ‘Eerder was er twijfel over hoe het land verenigd is, door welke waarden het verenigd is en waar het naartoe gaat’, zegt Aljotsjina. ‘Maar ik geloof dat daar geen twijfel meer over bestaat.’

De andere leden van Pussy Riot wonen al een tijdje in het buitenland. De band speelt op 20 mei in Het Depot in Leuven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen