
Chaos in Sri Lanka: premier neemt ontslag, parlementslid schiet op manifestanten en berooft zich van het leven
Een parlementslid van de regeringspartij in Sri Lanka heeft maandag zichzelf van het leven beroofd nadat hij op antiregeringsdemonstranten had geschoten. Dat heeft de politie meegedeeld.
Amarakeerthi Athukorala had in Nittambuwa, op een vijftigtal kilometer van de hoofdstad Sri Jayewardenapura Kotte, schoten afgevuurd op twee manifestanten die zijn wagen blokkeerden. De twee demonstranten raakten ernstig gewond, een van hen is aan zijn verwondingen bezweken, zo zegt de politie.
‘Het parlementslid vluchtte weg en verschanste zich in een nabijgelegen gebouw’, vervolgt de politie. ‘Duizenden mensen omsingelden het gebouw. Hij beroofde zich vervolgens van het leven.’
Eerder op de dag besliste de Sri Lankaanse premier al af te treden, nadat bij gewelddadige confrontaties tussen zijn aanhangers en antiregeringsdemonstranten tientallen mensen gewond waren geraakt. De 76-jarige leider stuurde zijn ontslagbrief naar zijn jongere broer en president Gotabaya Rajapaksa, waarmee hij de weg vrijmaakte voor een ‘nieuwe eenheidsregering’.
Meer dan 1.000 aanhangers van de regerende Sri Lanka Peoples’ Party zijn maandagmiddag gewapend met knuppels het protestkamp voor het kantoor van de president binnengedrongen en hebben tenten die door de demonstranten werden gebruikt, in brand gestoken. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de aanhangers van de regeringspartij uiteen te drijven.
Economische crisis
Sri Lanka ondergaat momenteel de zwaarste economische crisis sinds zijn onafhankelijkheid in 1948. In het land met zowat 22 miljoen inwoners is er een tekort aan levensmiddelen, medicijnen en brandstof. Er zijn ook regelmatige stroomonderbrekingen. Als gevolg van de crisis vinden er aanhoudende antiregeringsprotesten plaats.
Nu kan de president de parlementaire meerderheid vragen om een nieuwe premier te leveren. Wie momenteel de feitelijke meerderheid in het parlement heeft, is onduidelijk. Theoretisch zou het bij de regerende partij liggen maar verscheidene parlementsleden hadden echter onlangs verklaard dat zij de partij de rug zouden toekeren.
Met het aftreden van de premier zullen alle ministers hun post verliezen. Zodra een nieuwe premier is benoemd, wordt de president geacht nieuwe ministers te kiezen. Zij zullen dan een interim-regering vormen.
Noodtoestand
De president heeft afgelopen vrijdag de noodtoestand afgekondigd in zijn land, waar al geruime tijd antiregeringsprotesten plaatsvinden. Dat was volgens hem nodig om de orde te bewaren.
Het ging al om de tweede noodtoestand in vijf weken. Die geeft de ordediensten verregaande bevoegdheden om de betogingen tegen Rajapaksa en zijn regering - die hij midden april nog herschikte - neer te slaan.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.