Foto:  Shutterstock

Test Aankoop dient een klacht in omdat vijf zonnecrèmes niet werken zoals beloofd

Consumentenorganisatie Test Aankoop heeft een klacht ingediend bij de FOD Volksgezondheid omdat vijf zonnecrèmes niet de bescherming bieden die ze beloven. ‘Wij vragen dat deze producten uit de handel worden genomen of dat de beschermingsfactor op de verpakking op zijn minst wordt aangepast.’

Test Aankoop nam zestien zonnecrèmes onder de loep: tien producten met SPF 50/50+ en zes producten met SPF 30 (lotions en sprays). Hieruit bleek dat twee producten niet voldoende beschermen tegen uv-B-stralen, die zonnebrand veroorzaken. Het gaat om de gelcrème SPF 30 van het merk ISDIN en de lotion Clinique Mineral suncream SPF 30.

Die laatste biedt bovendien niet de beloofde bescherming tegen uv-A-straling en dus huidveroudering. Test Aankoop raadt de aankoop van dit product ten sterkste af. Maar ook de Zwitsal crème SPF 50+ met parfum voor kinderen beschermt niet voldoende tegen uv-A-stralen. Vorig jaar bleken ook al twee producten van Zwitsal hun belofte niet na te komen. Deze zijn nog steeds op de markt.

‘Niet alleen is dit onwettelijk, het is ook onaanvaardbaar omdat we weten dat net jonge kinderen erg kwetsbaar zijn voor de effecten van de zon’, aldus woordvoerder Simon November. Test Aankoop heeft daarom een klacht ingediend tegen de drie nieuwe producten. Daarnaast vroeg de organisatie uitleg over de twee producten van Zwitsal, die nog steeds worden verkocht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden