Poetin verdedigt ‘onvermijdelijk’ conflict, maar oorlogsverklaring blijft uit

Tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Moskou heeft Russisch president Vladimir Poetin geen grote nieuwe inzichten gegeven in het verdere verloop van de oorlog. Hij beperkte zich tot het rechtvaardigen van de aanval, maar sprak geen oorlogsverklaring uit. Ook de overwinning uitroepen, gebeurde niet.

Meteen bij aanvang van de toespraak begon Poetin de situatie in Oekraïne te bespreken. Hij haalde daarbij zwaar uit naar het Westen, en stelde dat de Russische troepen net vechten om een nieuwe wereldoorlog te vermijden.

Volgens hem was het Westen eind vorig jaar een aanval op de Donbas en de Krim aan het voorbereiden. Daarnaast hekelde hij in zijn elf minuten durende toespraak de aanwezigheid van de Navo in de regio. De dreiging nam dag na dag toe, en Rusland kon niet anders dan reageren, zei hij. ‘Niemand zal de lessen van de Tweede Wereldoorlog vergeten. Er is in deze wereld geen plaats voor nazi’s’.

Minuut stilte

Hij loofde daarom ook de militairen die de Donbas momenteel ‘bevrijden’ van Kiev. ‘Vandaag vechten jullie voor ons volk in de Donbas, en voor de veiligheid van Rusland, ons moederland.’ Hoelang de ‘militaire operatie’ in de regio nog zou duren, gaf hij niet aan.

Er volgde ook een minuut stilte voor de gesneuvelde Russische soldaten. Hij sprak van een ‘onvervangbaar verlies voor hun families’ en ‘een tragedie voor ons allen’. Tegelijk beloofde hij ‘cruciale hulp’ aan ‘de kinderen van alle gevallen kameraden’.

In een opmerkelijke passage wees Poetin op de eensgezindheid van Rusland. ‘Soldaten en officieren staan hier schouder aan schouder, afkomstig uit de vele regio’s van ons grote land. De vijand probeerde ons te verdelen en van binnenuit te verzwakken, maar is gefaald. Nu vechten onze strijders van verschillende afkomst als broers aan elkaars zijde, klaar om elkaar voor de kogels te beschermen. Dat is de kracht van Rusland’.

Ondanks die retoriek wees Poetin erop dat het nazisme niet alleen door Rusland werd overwonnen. Hij herinnerde eraan dat Britse, Franse en Amerikaanse troepen aan de zijde van het Sovjetleger meevochten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen