Foto:  BELGA

Na dramatische peiling: ‘Meer moeite doen om verhaal naar mensen te brengen’

Ooit waren de christendemocraten de grootste partij van Vlaanderen, nu zouden ze de kleinste zijn. Dat blijkt uit een peiling van De Standaard en VRT.Nws. ‘We moeten meer moeite doen om ons verhaal naar de mensen te brengen’, reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in De zevende dag.

De peiling kwam hard aan bij CD&V: voorzitter Joachim Coens besloot op te stappen, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi stelde zijn kandidatuur. Maar is een voorzitterswissel wat de partij nodig heeft? ‘Sammy is een goede kandidaat, een scherpe communicator. Het zou makkelijker zijn voor Mahdi om aan te blijven als staatssecretaris, maar hij neemt zijn verantwoordelijkheid op’, zegt Verlinden. De CD&V-minister is van mening dat het probleem fundamenteler is dan de positie van de voorzitter, of wie welke functie bekleedt.

Over Joachim Coens zegt ze dat hij zich moedig heeft opgesteld door ontslag te nemen als voorzitter. ‘Hij heeft gedacht en gehandeld in het belang van de partij en verantwoordelijkheid getoond.’

Volgens de minister moet CD&V vooral focussen op hun eigen boodschap. ‘We zijn meer doeners dan roepers, en dat is moeilijk, want we moeten ons verhaal meer naar de mensen kunnen brengen’, zegt ze. ‘Wij duwen onze standpunten wel degelijk door’, vindt ze. ‘Alleen vertellen we dat niet in een breder verhaal. We moeten de mensen de boodschap geven dat hun zorgen gehoord worden.’

Verlinden denkt dat partijen die het nu erg goed doen, vooral focussen op de angsten die mensen hebben: de oorlog in Oekraïne, het koopkrachtverlies. ‘Die angst is een makkelijke hefboom om aan politiek te doen. Wat moeilijker is, is een positief, verbindend verhaal brengen’, vindt ze.

Of de Vivaldi-regering kan blijven bestaan? ‘Ik zie niet in waarom een regering zou moeten twijfelen op basis van een peiling van 2.000 mensen’, besluit ze.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen