Foto:  BELGA

Sammy Mahdi is kandidaat-voorzitter voor CD&V

Nu huidig voorzitter Joachim Coens de handdoek gooit, staat staatssecretaris Sammy Mahdi klaar om CD&V te leiden.

De dramatische peiling van De Standaard en VRT.Nws is hard aangekomen bij CD&V. Ooit waren de christendemocraten de grootste partij van Vlaanderen, nu zouden ze de kleinste zijn. Kleiner dan de PvdA. Geen eigen thema’s, geen politici die harten weten te beroeren en … amper kiezers.

CD&V zou sowieso voorzittersverkiezingen houden met het oog op de federale en Vlaamse verkiezingen in 2024. Gisteren besefte huidig voorzitter Coens dat hij beter geen kandidaat meer is daarbij. Maar wie is dan wel kandidaat?

Op Radio 1 zei Sammy Mahdi, huidig staatssecretaris van Asiel en Migratie, dat hij alvast zijn kandidatuur stelt. ‘Ik heb met heel veel mensen binnen de partij gesproken. Sommigen zeiden ook dat ik aan mezelf moet denken, maar ik ga er toch voor proberen te zorgen dat de mooiste ideologie niet verdwijnt in dit land. Ik kan dat niet alleen doen, we gaan daarvoor de héle ploeg nodig hebben.’

De partijleden beslissen uiteindelijk of hij het wordt. Of hij de consensuskandidaat gaat zijn, kan Mahdi niet voorspellen. Alle partijleden zijn vrij om hun kandidatuur in te dienen. Maar hij liet uitschijnen dat zijn partij beter niet naar verscheurende voorzittersverkiezingen zou gaan.

CD&V moet nu op zoek naar een nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Positief

Over de peiling van De Standaard en VRT.Nws zei Mahdi natuurlijk dat die ‘keihard’ is binnengekomen bij heel veel mandatarissen, militanten, partijleden. Maar het verbaasde hem niet, gelet op de tendens van de voorbije jaren.

Hij ziet ook positieve elementen in de peiling omdat heel veel kiezers zichzelf in het midden van het partijlandschap positioneren. Alleen stemmen ze niet voor een centrumpartij. Mensen stemmen extremer dan ze zelf zijn.

Hoeveel stemmen zijn partij in 2024 moet halen, wou de kandidaat-voorzitter niet zeggen op Radio 1. ‘Maar het moet beter zijn dan vandaag, dat is nogal wiedes. We moeten er alles aan doen om Vlaanderen te overtuigen van wat de christendemocratie te bieden heeft.’

Waar staat CD&V voor volgens Mahdi? ‘CD&V is de partij van de verantwoordelijkheid.’ Er is de stroom die pleit voor een allesbepalende overheid die alles voor de mensen moet doen (Vooruit) en je hebt partijen van het individu waarbij iedereen voor zichzelf moet zorgen (rechts), zegt Mahdi. ‘Wij moeten opnieuw meer de gemeenschapspartij van Vlaanderen zijn.’

Moet CD&V radicaler zijn? ‘Als je aan beleid doet met anderen moet je water in de wijn doen, maar niet met de tuinslang. Soms moet je op je strepen staan. Je hebt als partij een visie nodig om duidelijk te stellen: daar gaan we voor.’ Bijvoorbeeld voor een betere kinderbijslag (groeipakket) in Vlaanderen.

Maar over de positie van Wouter Beke als Vlaams minister van Welzijn zei Mahdi: ‘Wij blijven de zorgpartij van Vlaanderen en dat moeten we élke dag bewijzen. En ja, Wouter Beke blijft. Je kan daar veel vragen over stellen en veel over nadenken, maar het is wel belangrijk dat hij zijn werk kan doen. Hij heeft zelf aangegeven dat sommige zaken niet goed verlopen zijn en dat hij daar iets aan wil doen. Wel, als partij moet je hem daarin ondersteunen.’

In oktober 2019 stelde Mahdi zich als eens kandidaat voor het voorzitterschap van CD&V. Hij kreeg toen 46,88 procent van de stemmen van de partijleden en verloor zo heel nipt van Joachim Coens.

Deze vier lessen trekt onze chef politiek Jan-Frederik Abbeloos uit onze peiling

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen