Foto:  getty

‘Als we kanker willen verslaan, moeten we obesitas aanpakken’

Volgens een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampen zes op tien volwassenen in België met overgewicht of obesitas.

Het nieuwe European Regional Obesity Report van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toont aan dat 60 procent van de volwassen bevolking in België zwaarlijvig is of zelfs obesitas heeft. Ook het gemiddelde in Europa schommelt rond die 60 procent. Jaarlijks veroorzaakt zwaarlijvigheid ongeveer 1,2 miljoen doden, wat het een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa maakt. ‘Alarmerende resultaten’, reageert Hans Kluge, directeur van WHO Europa.

In het rapport is er een duidelijk verschil te zien tussen het gemiddelde aantal mannen en vrouwen die kampen met overgewicht. Zo zijn in Europa gemiddeld meer mannen (63 procent) zwaarlijvig dan vrouwen (54 procent).

Ook bij kinderen liggen de cijfers hoog. In Europa heeft bijna één op de drie kinderen overgewicht. In België ligt het gemiddelde iets lager, met één op vier kinderen die er last van heeft.

200.000 kankergevallen per jaar

Mensen met overgewicht hebben meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. ‘Elk jaar komen er in Europa ongeveer 200.000 nieuwe kankergevallen bij door obesitas’, zegt Kremlin Wickramasinghe, van het WHO-bureau voor niet-overdraagbare aandoeningen. Obesitas is niet alleen een risicofactor om kanker te krijgen, maar het kan ook maken dat de behandelingen minder effectief zijn. ‘Als we kanker willen verslaan, moeten we obesitas aanpakken’, reageert Hans Kluge.

Daarnaast lopen zwaarlijvigen ook een groter risico op een ziekenhuisopname of zelfs sterfte bij een coronabesmetting. Volgens voorlopige cijfers zou de pandemie ook haar stempel hebben gedrukt op de stijgende obesitascijfers bij kinderen en adolescenten. Dit valt te verklaren door een gebrek aan lichaamsbeweging en veranderingen in het eetpatroon tijdens de lockdown.

Tot nu toe is geen enkel land in Europa erin geslaagd de WHO-doelstelling te halen om tegen 2025 de aandoening een halt toe te roepen. In Noord- en Zuid-Amerika liggen de obesitascijfers zelfs nog hoger dan in Europa. De WHO roept daarom de autoriteiten op om hierop in te zetten.

In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte dat 6 op de 10 Belgische volwassenen met obesitas kampen. Het percentage Belgen met obesitas is kleiner, 60 procent kampt met overgewicht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen