Foto: reuters

Paus haalt uit naar orthodoxe leider: ‘Patriarch mag geen misdienaar van Poetin zijn’

De relaties tussen de katholieke kerk en de Russisch-orthodoxe kerk zijn verzuurd door de oorlog in Oekraïne. Paus Franciscus wil persoonlijk bemiddelen voor vrede. Ook vindt hij dat patriarch Kirill, de geestelijke leider van de orthodoxen, ‘een misdienaar van Poetin’ dreigt te worden.

De paus liet dat optekenen in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera. Op 16 maart hield hij naar eigen zeggen een 40 minuten durend Zoom-gesprek met patriarch Kirill. Daarin zou de Rus zijn onvoorwaardelijke steun voor de oorlog uitgesproken hebben.

‘De eerste twintig minuten las hij aan de hand van een steekkaart alle mogelijke rechtvaardigingen van de oorlog voor’, zegt paus Franciscus. ‘Ik heb hem gezegd dat we als geestelijken niet de taal van de politiek spreken, maar die van Jezus. We zijn herders van hetzelfde volk van God. We moeten de weg naar de vrede zoeken, om het wapengekletter te doen zwijgen.’

Kirill heeft zich sinds dag een geschaard achter de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne. Hij gaf aan dat Rusland daarmee een dam kon opwerpen tegen ‘zondig gedrag’ uit het Westen, specifiek homoseksualiteit.

Ontmoeting afgeblazen

De paus sprak zich al uit tegen de oorlog, maar legde tot dusver nooit de schuld zo nadrukkelijk bij Rusland. Hij bleef in bedekte termen spreken over het geweld. In het interview met Corriere della Sera vraagt hij zich nu af waarom Poetin de ‘brutaliteit’ niet kan doen ophouden. ‘We hebben hetzelfde meegemaakt in Rwanda’, waarschuwt hij.

Een ontmoeting tussen de paus en de patriarch in Jeruzalem is afgeblazen. ‘Dat zou een dubbelzinnig signaal zijn’.

Meteen na de inval liet de paus wel de Russische ambassade contacteren. Bijna drie weken later liet hij aan Poetin de boodschap bezorgen dat hij zelf naar Moskou wou voor overleg met hem. ‘We hebben nog geen antwoord gekregen, maar blijven aandringen.’

Bron: Reuters

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen