Foto:  rr

75.000 euro voor tip naar ontvoerder ‘Tante Naima’

Het Nederlandse openbaar ministerie plaatst vandaag de 30-jarige Jos Leijdekkers, alias ‘Bolle Jos’ alias ‘Josje Breda’, op de Nationale Opsporingslijst. Dat is de Nederlandse tegenhanger van de Belgische ‘Most Wanted’-lijst.

De Nederlandse justitie looft een beloning uit van liefst 75.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van Jos Leijdekkers. ‘Bolle Jos’ is op dit moment de meest gezochte drugscrimineel van Nederland, maar de groep rond hem is ook zeer actief in en rond de Antwerpse haven.

Leijdekkers wordt verdacht van grootschalige handel, import en export van cocaïne. Samen met ‘de vingerknipper’ Flor Bressers, de Belg die nu in Zwitserland in de gevangenis zit, wordt hij beschouwd als de absolute top in de lage landen op het vlak van cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika naar de havens van Rotterdam en Antwerpen. De twee zouden ook geregeld samengewerkt hebben. De Nederlandse justitie verdenkt ‘Bolle Jos’ ook van het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud.

Naïma Jillal

De Nederlandse justitie wil ‘Bolle Jos’ ook oppakken omdat hij vermoedelijk betrokken was bij de verdwijning en dood van Naima Jillal, alias ‘Tante Naima’. Jillal, die ook heel actief was in de cocaïnehandel, verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto was gestapt. In onderschepte PGP-berichten, onder meer uit het Sky ECC-dossier, komt naar voren dat Leijdekkers de hand zou hebben in haar verdwijning. Zij werd er door verschillende drugstrafikanten van verdacht dat ze ladingen drugs zou gestolen hebben.

   • Reconstructie | Het jaar van Operatie Sky ECC, de kraak van de eeuw

Van Naima Jillal was lange tijd geen spoor. Totdat op een telefoon van de beruchte Ridouan Taghi die in beslag is genomen in het Marengo-onderzoek in Dubai, foto’s werden aangetroffen van een vrouw die vermoedelijk Jillal is. Uit de foto’s blijkt dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is. Taghi is niet de enige drugscrimineel die foto’s van de zwaar toegetakelde Jillal toegestuurd zou hebben gekregen. Hij zou wel een van diegenen zijn die het aan de stok had met Jillal.

Leijdekkers heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij verblijft vermoedelijk al langere tijd niet meer in ons buurland. Tot voor kort bestond het vermoeden dat hij in Turkije verblijft. Het onderzoek heeft echter nog geen zicht gegeven op zijn verblijfplaats.

Het Programma Opsporing Verzocht in Nederland besteedt dinsdagavond ruim aandacht aan het feit dat Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst wordt geplaatst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden