camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Hongarije

Europees rechts­staat­mechanisme opgestart

donderdag 28 april 2022 om 3.25 uur

Het Hongarije van premier Orban heeft een trieste Europese primeur beet. ap

De Europese Commissie heeft Hongarije formeel laten weten dat ze het rechtsstaat­mechanisme opstart, omdat schendingen van de rechtsstaat in het land een negatieve impact hebben op het goede finan­ciële beheer van Europees geld. Het is de eerste keer dat de Commissie dat doet.

Volgens een hoge ambtenaar bij de Commissie is er in Hongarije sprake van ‘voort­durende inbreuken over een lange periode’ bij openbare aanbestedingen, faalt de aanpak en vervolging van fraude en corruptie en trekt het land zich al tien jaar niets aan van de aanbevelingen om dit recht te trekken.

De procedure kan leiden tot de opschorting van betalingen sinds 1 januari 2021 uit de ­vorige en huidige Europese ­begroting. Maar voor het zover is, krijgt Hongarije de kans om tegenover de Commissie voorstellen te doen om de problemen aan te pakken. Als dat lukt, kan de procedure gestopt worden. In het andere geval zal de Commissie de lidstaten een sanctie voorstellen. Alles ­samen kan dat vijf à negen maanden aanslepen, volgens de hoge ambtenaar. (bar)

Aangeraden

Niet te missen