
Gaskraan gaat dicht, maar ‘geen impact op Belgische bevoorrading’
Sinds ongeveer 8 uur vanmorgen levert de Russische gasgigant Gazprom niet langer aan Polen en Bulgarije. De Europese gasprijs steeg daardoor met 13 procent. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zegt dat ons land ‘volledig voorbereid’ is.
De Europese gasprijs is nog maar eens gestegen. In vergelijking met gisteravond gaat het om een stijging van 13 procent. Vooral de aankondiging van Gazprom dat het niet langer zou leveren aan EU-landen Bulgarije en Polen stuwde de prijzen omhoog. Vanmorgen voegde het bedrijf daad bij woord, meldde het. Polen heeft dat bevestigd.
‘Er is geen impact op de Belgische bevoorrading van aardgas’, zegt minister Van der Straeten. ‘België is een draaischijf voor gasbevoorrading in de Europese Unie, en kent met 6 procent een zeer klein aandeel Russisch gas voor eigen verbruik. Bovendien is de haven van Zeebrugge een troef, met meer dan voldoende capaciteiten om LNG in te voeren.’
‘Chantage’, reageert Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op de gesloten gaskraan. In een statement zegt ze dat de Europese Unie zijn voorzorgen heeft genomen. Er is een noodvoorraad en er werd gewerkt aan ‘alternatieven’, aldus de Duitse.
Roebels
Gazprom wil niet langer gas verkopen aan Polen en Bulgarije, omdat het in roebels – de Russische munt – betaald wil worden. Door die eis steeg de waarde van de roebel vanmorgen. Maar die betalingsvoorwaarde ligt niet in lijn met de afspraken. Het Poolse gasbedrijf PGNiG, dat Russisch gas ontvangt, spreekt daarom van een ‘contractbreuk’.
Volgens de Bulgaarse energieminister moeten consumenten zich nog niet meteen zorgen maken. Gasleveringen zijn ‘gegarandeerd voor minstens een maand ver’. Zijn land houdt zich aan de afspraken zoals die in het contract met Gazprom staan, meent hij. Buurland Griekenland liet snel weten dat ze Bulgarije te hulp willen schieten wanneer het in de problemen komt.
Ook Polen sust: het komt niet meteen in de problemen door de geschrapte leveringen. Professor internationale politiek Thijs Van de Graaf (UGent) ziet ook niet meteen problemen voor Polen, onder meer omdat het winterseizoen al achter de rug ligt.
Ook voor Rusland zijn de inkomsten uit de verkoop van gas een belangrijke inkomstenbron. De Russische gasstop is een zoveelste stap in de escalatie tussen Rusland en het Westen over de oorlog in Oekraïne.