Foto:  REUTERS

Rusland draait woensdag gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht

Rusland levert vanaf woensdag 08.00 uur geen gas meer aan Polen en Bulgarije. Het Poolse staatsgas- en oliebedrijf PGNiG en het Bulgaarse gasbedrijf Bulgargaz hebben dinsdag een ultimatum van Gazprom gekregen.

De gaskraan wordt door de Russen dichtgedraaid, omdat beide landen weigeren de laatste rekening in roebels te betalen. PGNiG spreekt van contractbreuk en laat weten dat het een zaak tegen de Russen zal aanspannen. Ook Bulgargaz zegt dat de Russische eis niet binnen de regels van het afgesloten contract valt.

De discussie tussen Rusland en de Europese Unie over hoe het Russische gas betaald moet worden, zit in een impasse. Het Kremlin wil dat er in roebels betaald wordt, maar volgens de Europese Unie vormt dat een inbreuk op de sancties die na de start van de oorlog in Oekraïne ingesteld zijn. Met name Polen was heel uitgesproken in het verzet tegen betalingen in roebels, en PGNiG herhaalt dinsdag dat verzet. Het bedrijf zegt ook geen schulden te hebben bij Gazprom, omdat alle rekeningen voldaan zijn.

PGNiG kreeg dinsdag te horen dat er vanaf woensdag geen gas meer door de Yamal-pijplijn zal stromen. Amper enkele minuten voor die bevestiging uit Warschau had Gazprom gewaarschuwd dat Polen op dinsdag moet betalen voor zijn gasleveringen, in roebels.

Voldoende voorraden

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei dinsdagavond, na een ontmoeting met zijn Duitse collega Olaf Scholz in Berlijn, dat zijn land voldoende energievoorraden heeft om het stilleggen van de leveringen aan te kunnen. Anna Moskwa, de Poolse minister voor Klimaat, zegt dat Polen klaar is om het stopzetten van de toevoer van Russische energie op te vangen. De Poolse gasvoorraden zitten volgens haar voor driekwart vol waardoor consumenten en bedrijven gewoon kunnen worden bediend.

De Poolse minister voor Energiezekerheid Piotr Naimski laat weten dat het contract met Gazprom in december af zou lopen en dat Polen daarom al voorbereidingen aan het treffen was om de Russische gasleveringen te vervangen. Rusland levert ongeveer 50 procent van het nationale gasverbruik in Polen en vervult 40 procent van de gasvraag van de Europese Unie. Verschillende landen proberen sinds het begin van de oorlog hun afhankelijkheid van Russisch gas versneld af te bouwen.

Ook Bulgaren hoeven zich volgens Energieminister Alexander Nikolov geen zorgen te maken dat de kachel niet meer zal branden. Het land is voor 90 procent van het nationale gasverbruik afhankelijk van leveringen van Gazprom, maar Nikolov zegt ‘alternatieven’ achter de hand te hebben om de gasvoorraad van het land op peil te houden.

Bij bekendmaking van het nieuws stegen de Europese gasprijzen met 17 procent, maar na enige tijd stabiliseerde de prijs weer naar het niveau van voor de bekendmaking. Handelaren vermoedden dat Rusland met Polen en Bulgarije een voorbeeld wil stellen en dat hierna de gaskraan naar andere Europese landen dicht zal gaan.

Bron: Reuters, Bloomberg

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen