camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Muziekindustrie

Vinyl beent de cd bij

Streaming blijft de motor van de muziekmarkt in België. Maar in het achterhoedegevecht komt vinyl op gelijke hoogte met de cd.

dinsdag 26 april 2022 om 3.25 uur

Vinyl is weer cool. rr

Ondanks twee jaar coronapandemie liet de Belgische muziekverkoop in 2021 zijn hoogste peil in acht jaar optekenen. Een totale omzet van 90 miljoen euro uit onder meer streaming en fysieke verkoop betekent een groei van 16 procent tegenover 2020. Dat maakte de Belgian ­Recorded Music Association (BRMA), de nieuwe incarnatie van de Belgian Entertainment Association, bekend.

Voorzitter Patrick Guns stelt vast dat ‘de ongeziene situatie van de afgelopen twee jaar het enthousiasme voor muziek ­gelukkig niet heeft aangetast’. De populariteit van streamingdiensten als Spotify en Apple Music is al enkele jaren de motor van de muziekomzet. Die trein mindert ook geen vaart. Streaming doet nog eens 17 procent bij zijn omzet van 2020 en vertegenwoordigt nu 75 procent van de totale muziekomzet. In 2017 was de totale digitale markt, waarbij ook digitale downloads zitten, slechts goed voor 48 procent van de omzet.

Nek-aan-nekrace

De sluiting van winkels tijdens de lockdowns blijkt wel een ­impact gehad te hebben op de cijfers. In 2019 was de fysieke markt van cd’s en vinyl nog goed voor een aandeel van 32 procent in de totale omzet. In 2020 en 2021 zakte dat tot respectievelijk 20 en 22 procent.

Toch speelt het opvallendste verhaal zich af in dat fysieke segment. De cd-verkoop is al enkele jaren in vrije val, maar stagneert nu op een omzet van 9,4 miljoen euro. Vinyl zet zijn comeback echter door en stijgt nog eens met 78 procent tegenover 2021. De totale vinylmarkt is nu goed voor 8,7 miljoen euro, het hoogste cijfer in jaren.

Daardoor zijn cd’s en vinyl opeens weer in een nek-aan-nek-race verzeild: in de fysieke markt hebben zij aandelen van respectievelijk 48 en 44 procent. In 2019 was die kloof met 68 en 23 procent nog een stuk groter.

Aangeraden

Niet te missen