Foto:  REUTERS
Slovenië

Groenen verdrijven ‘mini-Orban’ van de macht in Slovenië

De Vrijheidsbeweging is de grote winnaar van de verkiezingen in Slovenië. Met 34 procent van de stemmen scoorde de groene partij veel beter dan verwacht. De SDS-partij van premier Janez Jansa, binnen de Europese Unie goede maatjes met Hongaars premier Viktor Orban, eindigt tweede met 24 procent van de stemmen.

Waar een spannende race werd verwacht, draaiden de Sloveense verkiezingen uit op een klinkende overwinning voor de Vrijheidsbeweging. De partij, die pas vorig jaar ontstond, behaalde, met 98,2 procent van de stemmen geteld, 34,3 procent van de stemmen. Ook de regerende SDS behaalde met 23,8 procent haar beste score ooit. Het levert de groene Vrijheidsbeweging 40 zitjes op in het 90-koppige parlement, tegenover 28 zetels voor de partij van uittredend premier Jansa.

Jansa (66), die had gehoopt op een vierde ambtstermijn, gaf zijn nederlaag ondertussen toe. ‘De resultaten zijn wat ze zijn. Felicitaties aan de relatieve overwinnaar.’ De uittredend premier waarschuwde de nieuwe regering voor de vele uitdagingen waar ze voor staat. ‘Ik hoop dat ze daar klaar voor is.’

Robert Golob (55), partijleider van de Vrijheidsbeweging en voormalig ceo van een staatsbedrijf voor groene energie, bedankte de kiezers via een videoverbinding. Hij zou onlangs een coronabesmetting hebben opgelopen. ‘Het betekent niet dat we uniek zijn, maar dat mensen echt verandering willen.’ De Vrijheidspartij beloofde in aanloop naar de verkiezingen meer inspanningen in de strijd tegen de klimaatopwarming en een breuk met het beleid van Jansa, die door critici beschuldigd werd van autoritaire neigingen. Hij botste ook verschillende keren met Europa, onder andere over de vrijheid van de media.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden