Russisch leger omsingelt Azovstal-fabriek in Marioepol: ‘Geen vlieg mag passeren’

‘De bevrijding van’ de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol is ‘een succes’. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag tegen zijn minister van Defensie Sergej Sjojgoe gezegd. De ontmoeting werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie. 

Volgens Sjojgoe is de havenstad nu volledig onder controle van het Russische leger, behalve dan de site van de staalfabriek Azovstal, waar de laatste Oekraïense verdedigers van Marioepol zich hebben verschanst. Het aantal strijders wordt geschat op een paar duizend. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski houden zeker duizend burgers zich schuil in de fabriek, waaronder ook kinderen.

Poetin beval de staalfabriek niet te bestormen, maar eerder te belegeren. Een bestorming is in de ogen van de Russische president ‘niet gepast’. Volgens hem dient ‘de zone op dergelijke manier’ afgegrendeld ‘dat geen enkele vlieg kan passeren’. Poetin beloofde alle gevangenen te laten leven. Sjojgoe zei dat de staalfabriek binnen drie tot vier dagen ook ingenomen moet zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen