Voor- en nabeelden tonen ravage van dodelijke modderstromen in Zuid-Afrika

Het oosten van Zuid-Afrika werd vorige week getroffen door ongeziene regenval met overstromingen tot gevolg. President Cyril Ramaphosa heeft de noodtoestand afgekondigd nadat zo’n 12.000 woningen verwoest of beschadigd zijn geraakt. Er vielen zeker 433 doden en tientallen mensen zijn nog vermist. In de video hierboven ziet u hoe een van Afrika’s belangrijkste havens werd getroffen. 

‘De regering is afgelopen nacht in een speciale zitting bijeengekomen een heeft besloten om de ramptoestand uit te roepen’, zei Ramaphosa in een televisietoespraak op maandag. Hij noemde de overstromingen een ‘humanitaire ramp’.

De overstromingen zijn veroorzaakt door ongewoon zware regenval en troffen vooral de regio rond de oostelijke havenstad Durban, waar verscheidene aardverschuivingen gebeurden. Intussen in de regenval afgezwakt en worden geen bijkomende overstromingen verwacht, maar duizenden mensen zijn hun huizen verloren, terwijl sommige gebieden al sinds maandag zonder stroom en drinkwater zitten.

Het leger heeft aangekondigd dat het 10.000 soldaten inzet voor opruim- en herstellingswerken en het transport van goederen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden