Foto: belga

België wil experts naar Oekraïne sturen om oorlogsmisdaden te onderzoeken

België onderzoekt de mogelijkheid om forensische experts naar Oekraïne te sturen, om bewijsmateriaal van eventuele Russische oorlogsmisdaden te verzamelen. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd in de marge van een overleg met de Nederlandse premier Mark Rutte. ‘Een eerste stap die moet zorgen dat barbaren vervolgd kunnen worden’.

De regeringen van België en Nederland bespraken in Gent hoe ze onder meer op het vlak van defensie nauwer kunnen samenwerken. Alle initiatieven in die zin gebeuren tegen de achtergrond van de Russische inval in Oekraïne. De Croo en Rutte zijn het eens dat alles in het werk moet worden gesteld om straffeloosheid te vermijden.

Beide landen steunen daarom het onderzoek van het Internationaal Strafhof en de door de VN-Mensenrechtenraad opgerichte onderzoekscommissie, die een sleutelrol spelen bij het verzamelen van bewijsmateriaal. België onderzoekt of het forensische experts kan sturen, aldus De Croo. ‘Het oorlogsgeweld, de moorden, de verkrachtingen … wat in Oekraïne gebeurt, is te vergelijken met de donkerste pagina’s in onze geschiedenis’, zei De Croo. ‘Het is hartverscheurend te zien dat dit nog kan in Europa’.

De Croo brak opnieuw een lans voor een leidende rol van Europa bij de wederopbouw van Oekraïne. Die fase kan volgens de premier gebruikt worden om Oekraïne te helpen bij zijn ‘westerse aspiraties’. De Nederlandse premier Rutte sluit zich bij De Croo aan: ‘Je zou de wederopbouw kunnen gebruiken om te helpen bij de strijd tegen corruptie, om voor meer persvrijheid te zorgen, om de rechtsstaat te versterken.’

Europees fonds voor wederopbouw Oekraïne

Volgens De Croo en Rutte is het aan de Europese Commissie om concrete voorstellen te doen. Dinsdag lekte uit dat de Commissie aan een fonds zou werken om de wederopbouw van Oekraïne mee te financieren. Dat meldt internationaal persagentschap Bloomberg op basis van bronnen rond de Commissie.

De Commissie voert over het nieuwe fonds gesprekken met de lidstaten, zo luidt het. Welk bedrag ermee gemoeid is, is niet bekend, maar de ambassadeurs van de EU-landen zouden te horen hebben gekregen dat het om honderden miljarden euro’s gaat, gespreid over verschillende decennia.

Volgens EU-ingewijden zal de komende weken zowel in Brussel als in Washington over de financiële noden van Kiev op lange termijn gesproken worden. De betrokkenen willen zich er daarbij van vergewissen dat de enorme bedragen correct worden aangewend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen