camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 19 april 2022 om 17.00 uur

1Moskou meldt tientallen nachtelijke aanvallen in het oosten van Oekraïne, ultimatum voor soldaten in fabriek Marioepol

Rusland heeft vanmorgen laten weten dat het afgelopen nacht tientallen lucht- en raketaanvallen uitgevoerd heeft in het oosten van Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn dertien bolwerken van het Oekraïense leger ‘geneutraliseerd’ en zijn ook ‘concentraties’ van troepen en militaire hardware nabij de plaatsen Sloviansk, Barvenkovo en Popasnaja aangevallen. Het ministerie gewaagt ook van tientallen andere aanvallen en honderden door de artillerie geviseerde doelwitten in het zuiden en oosten van Oekraïne.

De Oekraïense strijders op het terrein van de omsingelde staalfabriek Azovstal in Marioepol hebben ondertussen een nieuw ultimatum gekregen van de Russen: ‘de nationalistische strijders en buitenlandse huurlingen’ krijgen nog even de kans om de wapens neer te leggen en zich over te geven. Hun leven zal dan gespaard worden, zo zegt het Russische ministerie van Defensie.

Live | Het meest recente nieuws over de oorlog in Oekraïne

Rookpluim boven de omsingelde staalfabriek Azovstal in Marioepol. ap

2Rusland zet Belgische diplomaten het land uit

Moskou verklaart Belgische diplomaten persona non grata en heeft beslist dat ze tegen 3 mei het land uit moeten. Dat is een vergeldingsmaatregel voor de sancties die België neemt naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne.

3Raad van State legt Oosterweelwerken opnieuw stil

De Raad van State heeft de technische verslagen voor het grondverzet van de Oosterweelwerken op de Antwerpse Linkeroever geschorst. Dat zegt Greenpeace, dat samen met de Bond Beter Leefmilieu, en met steun van burgercollectief Grondrecht en activist Thomas Goorden, een spoedprocedure had aangespannen wegens de PFOS-verontreiniging op de werf.

Ook eind vorig jaar schorste de Raad van State al eens de technische verslagen waarop Oosterweel-bouwheer Lantis zich baseert om grondverzet uit te voeren op de werf op de Antwerpse linkeroever. Toen was er sprake van een verkeerde indeling van de werfzone, maar nu spreekt de Raad zich volgens Greenpeace ook inhoudelijk uit over de zaak. ‘De Raad van State heeft het onder meer over het ontbreken van een bodemsaneringsplan en het feit dat de beruchte veiligheidsberm bij 3M niet is vergund als afvalstort’, zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

Volgens Greenpeace zal een kleine aanpassing ditmaal niet volstaan om opnieuw aan de slag te kunnen, zoals dat na het eerste arrest wel het geval was. ‘Hopelijk zet dit de Vlaamse overheid eindelijk aan om samen met Lantis en (afvalstoffenmaatschappij, red.) Ovam eerst te bekijken hoe de vervuiling moet worden aangepakt’, zegt Thijs.

Juridische grond onder Oosterweel brokkelt af

4 Kathleen Van Brempt voorzitter coronacommissie Europees Parlement

Kathleen Van Brempt (Vooruit) is in het Europees Parlement verkozen als voorzitter van een nieuwe bijzondere commissie die de Europese aanpak van de coronacrisis zal evalueren.

De 38 leden tellende commissie zal zich over vier onderwerpen buigen: het gezondheidsbeleid, democratie en fundamentele rechten, de sociaaleconomische impact van de coronacrisis en de aanpak van de pandemie op mondiaal niveau. Het mandaat van de bijzondere commissie loopt in principe 12 maanden, maar kan worden verlengd.

570.000 Vlamingen kunnen hun bloed laten testen op PFAS

Bijna 800 mensen die binnen een straal van 3 kilometer van de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen, konden vorig jaar al hun bloed laten onderzoeken op PFAS en vanaf vandaag kan iedereen die binnen een straal van 5 kilometer rond de fabriek woont zich online aanmelden om dat ook te laten doen.

Het gaat om alle inwoners van Zwijndrecht en de Antwerpse linkeroever. In Beveren kunnen de inwoners van Melsele en Kallo zich aanmelden, naast nog 127 adressen in Kruibeke. In tegenstelling tot bij het vorige bloedonderzoek, kunnen nu ook kinderen jonger dan 12 jaar zich aanmelden. ‘In totaal komen 60 à 70.000 personen in aanmerking’, zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘Elke omwonende die zich aanmeldt, zal gecontacteerd worden wanneer hij of zij aan de beurt is voor een bloedafname.’

Omdat de capaciteit van de laboratoria beperkt is, zullen de afnames over meerdere jaren gespreid moeten worden. Het kan dus even duren voor iedereen gecontacteerd is. Wie dichter bij de 3M-fabriek woont, komt eerst aan de beurt. De volgorde van aanmelding speelt geen rol.

Getuigenissen | Een mokerslag in de brievenbus

6 Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook

Het Israëlische leger heeft dinsdagochtend luchtaanvallen op de Gazastrook uitgevoerd, nadat vanop de Palestijnse enclave een raket werd afgevuurd richting Israël. Dat meldt het Israëlische leger, net als getuigen en Hamas, de islamistische groep die aan de macht is in de Gazastrook.

De Israëlische luchtmacht viel het zuiden van Gaza aan als respons op een raket die eerder op de dag vanop de Gazastrook werd afgevuurd, aldus een legerwoordvoerder. De gevechtsvliegtuigen vernietigden volgens het leger een wapenfabriek van Hamas.

Paasweekeinde doet woede in Jeruzalem heropleven

7 Explosies in school Kaboel

In een jongensschool in de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben zich drie explosies voorgedaan, heeft de politie bekendgemaakt. Volgens een lokale politiewoordvoerder zijn er zeker zes dodelijke slachtoffers. Er zouden ook zeker tien gewonden gevallen zijn.

De Abdoel Rahim Shahid school bevindt zich in de westelijke wijk Dasht-e-Barchi waar voornamelijk mensen van de sjiitische minderheid hazara wonen. Een lokale veiligheidsfunctionaris zegt dat er handgranaten ontploft zouden zijn. De taliban hebben de zone versperd en hebben de camera’s van enkele journalisten afgenomen.

Tot nog toe heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist.

8Tienjarige rente blijft stijgen

De Belgische tienjaarsrente – de rente op overheidsobligaties met een looptijd van tien jaar – heeft vandaag de kaap van 1,4 procent gehaald. Dat is het hoogste niveau sinds 2014.

De rente zit sinds maart in duidelijk stijgende lijn, en klom dinsdag tot 1,410 procent. Een duurdere rente is slecht nieuws voor de Belgische schatkist, want het betekent dat er meer interest moet betaald worden op lopende leningen.

9Bijna elf jaar cel voor dealer die rapper Mac Miller vervalste pillen gaf

Mac Miller. afp

Een drugsdealer die de Amerikaanse rapper Mac Miller voorzag van pillen kort voor die overleed aan een overdosis, is veroordeeld tot een celstraf van 131 maanden. Uit de autopsie was gebleken dat Miller was overleden aan een accidentele overdosis van drugs, medicijnen en alcohol. Enkele dagen voor zijn dood had hij van de dealer pijnstillers vermengd met fentanyl gekocht.

De veroordeling van maandag is de eerste in de zaak, waarin in totaal drie dealers en tussenpersonen betrokken zijn.

10Omstreden Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch overleden

Hermann Nitsch. epa-efe

De Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch, befaamd vanwege zijn schilderijen en kunstwerken waarin menselijk bloed en ingewanden van dieren werden verwerkt, is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij stierf gisteren na een ernstige ziekte, laat zijn familie weten.

Nitsch was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het zogenoemde Weense Aktionisme, een radicale avant-gardebeweging uit de jaren zestig die bekendstaat om het villen van kadavers van dieren, het vastbinden van menselijke lichamen en het gebruik van bloed, modder en urine in hun werk.

Nitsch was vooral bekend vanwege zijn langlopende Orgies mysteries theatre, een show over slachtingen en religieuze offers. In 2015 was er nog een tentoonstelling van hem in het Italiaanse Sicilië met dode dieren op kruisbeelden. Dat leidde tot felle protesten van dierenrechtenactivisten, die hem beschuldigden van godslastering en het aanzetten tot geweld.

In Oostenrijk zijn twee musea gewijd aan zijn werk. Ook in een Italiaans museum zijn kunstwerken van hem te vinden.

Aangeraden

Niet te missen