Foto: Marc Herremans

Raad van State schorst opnieuw grondverzet van Oosterweelwerken

De Raad van State heeft voor de tweede keer de technische verslagen voor het grondverzet van de Oosterweelwerken geschorst. Dat zegt Greenpeace, dat een spoedprocedure had aangespannen vanwege de PFOS-verontreiniging op de werf. De werken komen daarmee opnieuw (gedeeltelijk) stil te liggen.

De Raad van State volgt met het arrest het advies van de auditeur. Ook eind vorig jaar besliste de Raad al eens om de technische verslagen te schorsen waarop Oosterweel-bouwheer Lantis zich baseert om grondverzet uit te voeren op de werf op de Antwerpse linkeroever. Toen was er sprake van een verkeerde indeling van de werfzone, maar nu stelt Greenpeace dat de Raad zich ook inhoudelijk heeft uitgesproken over de zaak.

‘De Raad van State heeft het onder meer over het ontbreken van een bodemsaneringsplan en het feit dat de beruchte veiligheidsberm bij 3M niet is vergund als afvalstort’, zegt Joeri Thijs van Greenpeace, dat samen met de Bond Beter Leefmilieu, en met steun van burgercollectief Grondrecht en activist Thomas Goorden, de spoedprocedure had aangespannen. ‘Dat zijn de zaken die wij ook aanklagen.’

Hoe het nu verder moet met de Oosterweelwerken is niet duidelijk. De werken komen met het arrest opnieuw (gedeeltelijk) stil te liggen, bevestigt ook Lantis aan De Standaard . Greenpeace maakt zich sterk dat een kleine aanpassing ditmaal niet zal volstaan om opnieuw aan de slag te kunnen, zoals dat na het eerste arrest wel het geval was. ‘Hopelijk zet dit de Vlaamse overheid eindelijk aan om samen met Lantis en (afvalstoffenmaatschappij, red.) Ovam eerst te bekijken hoe de vervuiling moet worden aangepakt’, zegt Thijs. ‘En om de sanering, én de aansprakelijkheid van de vervuiler, niet te laten doorkruisen door de Oosterweelwerken.’

De Vlaamse oppositiepartijen Groen en Vooruit reageerden ondertussen dat de Vlaamse regering volgens hen opnieuw aan de slag moet om de aanpak van de Oosterweelwerken op een nieuwe leest te schoeien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen