Foto:  AFP

Salah Abdeslam biedt alle slachtoffers excuses aan: ‘Ik vraag u mij te vergeven’

Salah Abdeslam, de belangrijkste beschuldigde op het assisenproces over de aanslagen van november 2015 in Parijs, heeft zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van de aanslagen en ook een paar tranen gelaten, vrijdag op het einde van zijn laatste ondervraging.

‘Ik wil mijn medeleven betuigen en mijn excuses aanbieden aan alle slachtoffers’, aldus de 32-jarige. ‘Ik weet dat er nog steeds haat is, maar ik vraag u vandaag om me met mate te haten. Ik vraag u mij te vergeven.’

Abdeslams laatste ondervraging ging woensdagavond van start en werd vrijdagnamiddag afgerond met de vragen van zijn verdediging. Drie dagen lang bleef hij volhouden dat hij zijn explosievengordel tot ontploffing moest brengen in een Parijs café, maar zich ter plaatse bedacht toen hij de mensen rond hem zag.

‘Heeft u spijt dat u niet de “moed” gehad heeft om tot het eind te gaan?’, vroeg zijn advocate Olivia Ronen hem. ‘Ik heb geen spijt: ik heb deze mensen niet gedood en ik ben niet dood’, antwoordde Abdeslam. ‘Ik denk bij mezelf: als ze zouden weten waaraan ze ontsnapt zijn.’

Hij vroeg ook aan de drie medebeschuldigden die berecht worden om hem in zijn vlucht geholpen te hebben, na de aanslagen, om hem te verontschuldigen. ‘Ik wilde ze hier niet in meeslepen’, zei Abdeslam.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden