camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Gezondheid

Huiszoekingen bij Nestlé en Buitoni na doden

donderdag 14 april 2022 om 3.00 uur

De Buitoni-fabriek in Caudry, in Noord-Frankrijk. afp

De Franse autoriteiten hebben gisteren huiszoek­ingen uitgevoerd bij voedings­bedrijf Nestlé, zowel op het hoofdkantoor als in een Noord-Franse fabriek waar pizza’s worden ­gemaakt van het merk Buitoni.

Dat gebeurde na meerdere zware gevallen van besmetting met de E.colibacterie na het eten van diepvriespizza’s van dat merk. Tientallen Franse kinderen werden ziek en twee van hen zijn overleden.

Op 22 maart opende het Parijse parket een onderzoek naar ‘onvrijwillige doodslag’, ‘bedrog’ en ­‘anderen in gevaar brengen’.

Knaagdieren

Op 1 april werd de productie van diepvriespizza’s Fraîch’up in de ­fabriek in Caudry verboden na ‘twee diepgaande hygiëne-inspecties’ in de weken ervoor. Die ­inspecties brachten ‘een verslechterd niveau van controle op de voedselhygiëne’ aan het licht. Er werden onder meer knaagdieren aangetroffen, en de reiniging van productie-, opslag- en doorgangsruimten was gebrekkig.

In België zijn op 21 maart maatregelen getroffen. ‘Toen hebben we uit voorzorg een terugroeping georganiseerd. Enkele Waalse ­winkels van Leader Price waren ­daarbij betrokken. In ons land zijn er geen gevallen van E. colibesmettingen die gelinkt worden aan de case in Frankrijk’, zegt Hélène ­Bonte, woordvoerder van het voedselagentschap FAVV. (blg, cm)