camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

overstromingen

Duitse groene minister die vakantie nam na ramp neemt ontslag

Anne Spiegel nam tien dagen na de zware overstromingen in juli 2021 vakantie. Ze was toen minister van Milieu van Rijnland-Palts.

dinsdag 12 april 2022 om 3.25 uur

Anne Spiegel bood in een emotionele boodschap haar verontschuldigingen aan. belga

Anne Spiegel (41) was in de regering-Scholz als minister van Familiezaken een van de vijf ministers van Bündnis 90/Die Grünen. Ze kreeg al een tijd kritiek voor fouten die ze in haar vorige functie had gemaakt. In de zomer van 2021, toen zware regenval een ravage aanrichtte in het dal van de Ahr, was ze er minister van Milieu. Na enkele maanden werd bekend dat haar kabinet de signalen voor de overstroming genegeerd had. De minister had ondanks de waarschuwingen haar kantoor verlaten en niemand van haar kabinet kon haar in de eerste uren van de ramp bereiken.

Tien dagen na de overstromingsnacht van 14 op 15 juli vertrok de minister met haar gezin voor vier weken op vakantie naar Frankrijk. Tijdens haar vakantie heeft ze, in tegenstelling tot wat ze eerst had beweerd, nooit vanop ­afstand deelgenomen aan de kabinetsvergaderingen.

Moeilijk privéleven

‘Het was fout om zo lang op vakantie te blijven’, zei Spiegel in een persconferentie zondagavond. Ze verklaarde dat haar gezin met vier kinderen zwaar belast was door de coronapandemie. Haar man heeft enkele jaren geleden een beroerte gehad en kan sindsdien niet meer tegen stress. Het was dus nodig voor het gezin om op vakantie te gaan, zei ze.

In het Duitse Euskirchen liggen de etalagepoppen in het puin

De feiten waren al even bekend, maar Spiegel kreeg het bijzonder moeilijk nadat Ulla Heinen-Esser, de CDU-minister van Noordrijn-Westfalen, ontslag had genomen omdat zij in de periode voor en na de catastrofe het grootste deel van de tijd thuis werkte, vanuit haar tweede woning op Mallorca.

Niet alleen vanuit de CDU, maar ook bij de Jongsocialisten en die Linke kreeg Spiegel het verwijt dat ze het vertrouwen in de politiek ­beschaamde door aan te blijven. Zondagavond heeft ze in een emotionele boodschap haar verontschuldigingen aangeboden. Gisteren heeft ze haar ontslag aangekondigd.

Spiegel zegt dat ze opstapt omdat de politieke druk te groot werd en omdat ze haar huidige functie niet wil beschadigen. De groenen willen snel een opvolger vinden.

Aangeraden

Niet te missen