Foto: belga

Parket opent onderzoek naar Ferrero

Het parket van de provincie Luxemburg opent een onderzoek naar de Ferrero-fabriek in Aarlen. Dat meldt De Tijd en wordt bevestigd aan onze redactie. Een besmetting in Aarlen leidde intussen tot meer dan honderd salmonellagevallen.

‘We kunnen voorlopig alleen bevestigen dat er een onderzoek is geopend. Het proces-verbaal wordt momenteel opgesteld’, zegt parketwoordvoerder Anne-Sophie Guilmot. Ze laat in een mededeling ook weten dat in het belang van het onderzoek voorlopig geen verdere informatie wordt verstrekt. ‘Meer informatie volgt eind deze week’, klinkt het nog.

   • Probeerde Ferrero salmonellabesmetting toe te dekken?

Het onderzoek komt er nadat bij chocoladeproducent Ferrero een salmonellabesmetting werd aangetroffen, die in acht Europese landen en het Verenigd Koninkrijk tot minstens 105 bevestigde cases leidde, onder hen ook jonge kinderen. Sommige patiënten moesten in het ziekenhuis worden opgenomen met ernstige symptomen, zoals bloederige diarree.

Het federale voedselveiligheidsagentschap FAVV zegt het eigen onderzoek verder te zetten. Afgelopen vrijdag trok het FAVV de productie in Aarlen stil, omdat het bedrijf ‘niet in staat is om volledige informatie aan te leveren voor dit onderzoek’.

Het nieuws over een salmonellabesmetting raakte in ons land begin vorige week bekend, maar donderdag bleek dat Ferrero al op 15 december salmonella had aangetroffen bij een filter. Het bedrijf zei maatregelen te hebben genomen en maakte zich sterk dat ‘materialen en afgewerkte producten niet vrijgegeven werden’.

Dat heeft niet kunnen beletten dat besmette producten toch zijn vrijgekomen. In ons land wordt voor 26 salmonellagevallen tussen midden januari en midden maart onderzocht of er een link is met de Ferrero-producten uit Aarlen.

Terugroeping

Met de tijdelijke intrekking van de vergunning werd ook beslist om alle Kinderproducten uit die fabriek uit de rekken te halen. De fabriek in Aarlen is goed voor ongeveer 7% van de totale hoeveelheid Kinderproducten die op jaarbasis wereldwijd wordt geproduceerd.

Consumenten die de teruggeroepen producten hebben gekocht, wordt geadviseerd ze niet te consumeren en ze voor terugbetaling terug te brengen naar de winkel waar ze zijn gekocht.

Voor een terugbetaling kunnen consumenten ook contact opnemen met de klantendienst via consumer.service.benelux@ferrero.com of 0800 21042.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden