Foto:  AFP

Mimi Reinhardt (107), secretaresse van Oskar Schindler, overleden

Mimi Reinhardt is op 107-jarige leeftijd overleden in Jeruzalem. Reinhardt was verantwoordelijk voor het opstellen van de lijsten van joodse arbeiders die Oskar Schindler rekruteerde voor zijn fabriek in het Poolse Krakau om hen te beschermen tegen deportatie. Het verhaal werd wereldwijd bekend door de film Schindler’s list. Reinhardt tikte de namenlijst eigenhandig op een schrijfmachine met twee vingers.

‘Mijn lieve en unieke grootmoeder is op 107-jarige leeftijd overleden. Rust in vrede,’ schreef haar kleindochter Nina in het Hebreeuws aan familieleden in een bericht dat door AFP kon worden bekeken.

Mimi Reinhardt, uit Oostenrijk afkomstig en zelf joodse, woonde voor de oorlog in Krakau en dankzij haar kennis van de Duitse taal werd ze aangeworven door Oskar Schindler, voor wie ze tot 1945 werkte. Na de oorlog vestigde Reinhardt zich aanvankelijk in New York, maar in 2007 verhuisde ze op 92-jarige leeftijd naar Israël, waar haar enige zoon Sacha en haar kleinkinderen woonden. Haar laatste levensjaren bracht de joodse door in een rusthuis in Herzliya, een kustplaats ten noorden van de Israëlische metropool Tel Aviv.

De geschiedenis van Oskar Schindler (1908-1974) raakte wereldwijd bekend door de film Schindler’s List van Steven Spielberg, die bekroond werd met zeven Oscars en tientallen internationale prijzen. Reinhardt gaf eerder nog toe dat het jaren had geduurd voordat ze in staat was om de film te bekijken. ‘Ik was uitgenodigd voor de première in New York. Maar ik ben voor de start van de vertoning naar buiten moeten gaan, het was te moeilijk voor me’, zei ze daarover.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden