Foto:  BELGA

Federaal Voedselagentschap verliest vertrouwen in Ferrero: fabriek stilgelegd, alle Kinder-chocolade teruggeroepen

Ferrero is hun toelating kwijt om activiteiten in de voedselketen te doen. De fabriek in Aarlen mag niet produceren, importeren of exporteren, aldus het FAVV. Het Federaal Voedselagentschap heeft het vertrouwen verloren na gebrekkige communicatie van de chocoladefabrikant.

‘De voorbije uren is gebleken dat Ferrero ons bepaalde informatie niet heeft doorgegeven. Waar het exact over gaat, kan ik niet zeggen zolang het onderzoek nog loopt. Daarom heeft het FAVV besloten om de toelating van de fabriek in Aarlen om activiteiten in de voedselketen uit te voeren op te zeggen.’ Dat zegt Helene Bonte, woordvoerder van het voedselveiligheidsagentschap Favv.

Hoe lang de fabriek de activiteiten moet opschorten is niet duidelijk: ‘Dat hangt van hen af. Van zodra zij het vertrouwen kunnen herstellen en de garantie kunnen geven dat alle voorschriften en regels worden opgevolgd, kan de productie weer beginnen.’

Alle producten uit het gamma Kinder worden teruggeroepen. Het gaat dan om Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs en Schokobons, ongeacht hun lotnummer of vervaldatum. Het FAVV vraagt de distributiebedrijven om die producten uit hun rekken te halen.

Uitzonderlijk besluit

De beslissing van het FAVV is opmerkelijk krachtdadig. Het onderzoek van de medische stalen van de 26 slachtoffers in België is nog volop bezig. ‘Het DNA van de bacteriëen in die stoelstalen moet worden onderzocht en vervolgens worden vergeleken met de stalen uit het Verenigd Koninkrijk en uit de fabriek in Aarlen, dat kost tijd,’ gaat het FAVV verder. De beslissing om de fabriek stil te leggen wijt het dus volledig aan de vertrouwensbreuk.

Eerder op de dag raakte bekend dat Ferrero al vier maanden geleden op de hoogte was van problemen met salmonella in hun fabriek in Aarlen. Die uitbraak werd niet gemeld aan het FAVV omdat de besmette producten de fabriek niet hadden verlaten. De bal ging echter aan het rollen nadat de voorbije weken verschillende gevallen van salmonella werden gemeld in Europa. De link met de fabriek in Aarlen werd bevestigd, waarna verschillende producten werden teruggeroepen.

Verontschuldigingen

In een mededeling erkent Ferrero in de fout te zijn gegaan, zo meldt persagentschap Belga. De chocolademaker erkent ‘interne tekortkomingen’ die ertoe hebben geleid dat de informatie te laat werd gedeeld. Het bedrijf zegt de zaak ‘diep te betreuren’ en verontschuldigt zich bij alle klanten en partners.

Het FAVV roept consumenten op om hun Kinder-producten niet meer te consumeren en eist ook dat Ferrero zijn klantvriendelijkheid op punt stelt. Consumenten die met vragen zitten, kunnen het zich wenden tot de klantendienst van Ferrero via consumer.service.benelux@ferrero.com of 0800 21042.

Voogdijminister David Clarinval (MR) is tevreden. ‘Een dergelijk besluit wordt nooit lichtvaardig genomen, maar de huidige omstandigheden maken het noodzakelijk. De voedselveiligheid van onze burgers mag nooit worden verwaarloosd.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden