camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Woonzorgcentra

Huize Sion dreigt erkenning te verliezen

Een kleinschalige ouderenvoorziening uit Leuven verliest mogelijk haar ­erkenning. Ze heeft onder andere te weinig verzorgend personeel.

vrijdag 8 april 2022 om 3.25 uur

Huize Sion in Leuven. dkr

Huize Sion presenteert zichzelf als een klein woonzorgcentrum voor valide ouderen in het centrum van Leuven. Er zijn twaalf kamers en daarvan waren er bij een inspectie van de overheid ­negen bezet. De ­inspectie, die in januari plaatsvond, stelde tekorten vast. Daarop werd de voorziening door het Vlaams agentschap Zorg en ­Gezondheid onder verhoogd toezicht geplaatst.

   • Maaltijden vergeten, wonden slecht verzorgd, te weinig in bad

De Standaard kon het inspectieverslag inkijken. Om te beginnen zijn de ­bewoners niet allemaal ­valide. Minstens drie onder hen hebben behoorlijk veel hulp ­nodig: om zich te verplaatsen, om naar het toilet te gaan en om te eten. Een van hen is blind.

‘We moeten vaststellen dat Huize Sion zijn tekortkomingen niet of te weinig aanpakt en dat die zich opstapelen’ Joris Moonens  Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Ook de infrastructuur voldoet niet: er is geen zonnewering, geen aangepast toilet voor rolstoel­gebruikers en geen beveiligde trap. De residentie bevindt zich in een beschermd gebouw.

Geen plan voor covid

Er is ook geen verplegend personeel in dienst en te weinig verzorgend personeel. Huize ­Sion wordt uitgebaat door een echtpaar, dat er ’s nachts slaapt. Er zijn twee verzorgenden in dienst, die niet vervangen worden als ze afwezig zijn. Richtlijnen over handhygiëne en medicatiebeheer zijn er volgens het inspectie­verslag niet op de letter gevolgd. De uit­baters konden geen plan voorleggen over de aanpak van infectieziekten, zelfs niet over de aanpak van een covid­uitbraak.

Zorg en Gezondheid maande hen aan om de tekorten te remediëren, maar kreeg geen enkele reactie. ‘We moeten vaststellen dat Huize Sion zijn tekortkomingen niet of te weinig aanpakt en dat die zich opstapelen’, zegt woordvoerder Joris Moonens. Daarom kondigt het agentschap het voornemen aan om de ­erkenning in te trekken. In dat ­geval zou Huize ­Sion moeten sluiten. Het centrum heeft dertig ­dagen de tijd om een bezwaarschrift in te dienen. (vbr)

Aangeraden

Niet te missen