Foto:  REUTERS

Ketanji Brown Jackson wordt eerste zwarte vrouw in Amerikaans Hooggerechtshof

De Amerikaanse Senaat heeft donderdagnamiddag (plaatselijke tijd) de nominatie goedgekeurd van Ketanji Brown Jackson als rechter van het Hooggerechtshof. Dat melden de Amerikaanse media. Ze wordt zo de eerste zwarte vrouw in het Supreme Court.

Brown kreeg 53 stemmen: die van de 50 Democratische senatoren en die van drie gematigde Republikeinen.

Jackson legt de eed af nadat rechter Stephen Breyer in de zomer met pensioen gaat. Met Jackson verandert het evenwicht binnen het Supreme Court niet, aangezien zowel zij als Breyer progressieve rechters zijn. Er blijven dus zes conservatieve en drie progressieve rechters in het Hooggerechtshof. Drie van die conservatieve rechters werden aangesteld door de vorige president Donald Trump.

Campagnebelofte

Toch is de goedkeuring van Jacksons kandidatuur een grote overwinning voor de Democraten, die zo een campagnebelofte van Joe Biden in vervulling zien gaan - het aanstellen van een zwarte vrouw als rechter van het Hooggerechtshof. Bovendien hebben ook enkele Republikeinen de kant van de Democraten gekozen.

Op foto’s is te zien hoe president Joe Biden samen met Jackson naar de stemming in de Senaat keek.

Jackson wordt ook de eerste voormalige ‘public defender’ (pro-Deoadvocaat, red.) die in het Hooggerechtshof zetelt, wat volgens de Democraten nieuwe perspectieven zal bieden. De Republikeinen vinden dan weer dat Jackson te laks was tegenover misdaden.

Correctie (11 april): in een vorige versie stond dat Jackson onder meer openbaar aanklager is geweest.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden