Foto:  AP

Abortus bijna volledig verboden in Oklahoma door nieuwe wet

Het parlement van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft dinsdag een wet aangenomen die het illegaal maakt om abortus uit te voeren, behalve in medische noodgevallen. De wet zal in werking treden vanaf de zomer.

Zonder al te veel moeite is de nieuwe antiabortuswet van Oklahoma door het lokale parlement geloodst. Het parlement, waar de Republikeinen regeren met een absolute meerderheid, stemde dinsdag definitief in met een wetsvoorstel waardoor abortus een misdrijf wordt in de Amerikaanse staat.

Het wetsvoorstel maakt alleen een uitzondering voor abortussen die worden uitgevoerd om het leven van de moeder te redden. Volgens het wetsvoorstel kan iemand die veroordeeld is voor abortus tot 10 jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 dollar krijgen. De wet gaat nu naar de Republikeinse gouverneur van Oklahama, Kevin Stitt, die al aankondigde dat hij ‘elke antiabortuswet die op zijn bureau passeerde, zou ondertekenen’.

Hele land

Normaal zal de wet deze zomer van kracht gaan, tenzij de rechter daar een stokje voor steekt. Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich momenteel over de grondwettelijkheid van de strenge abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi. Voorstanders van abortus vrezen dat de conservatieve meerderheid in het Hof de zaak aangrijpt om de historische Roe versus Wade-uitspraak uit 1973, die abortus in het hele land legaliseerde, te ondermijnen of in te trekken.

Vooruitlopend op die zaak, waarin het Hof eind juni uitspraak doet, nemen allerlei staten waar de Republikeinen de meerderheid hebben in de parlementen wetten aan die abortussen verbieden of moeilijker maken. De wet die bijvoorbeeld Texas in oktober aannam, verbiedt ook abortus na incest en verkrachting. Alleen als het leven van de zwangere vrouw in gevaar is, mag de zwangerschap worden afgebroken.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden