camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 5 april 2022 om 17.00 uur

1EU neemt extra sancties tegen Rusland

De Europese Commissie wil de import van Russische steenkool verbieden en Russische schepen de toegang tot Europese havens ontzeggen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd. De nieuwe sancties – het vijfde pakket al – zijn een reactie op de gruwelijke beelden uit Boetsja, waar na de Russische terugtrekking honderden lijken van burgers werden gevonden. ‘Rusland voert een wrede en meedogenloze oorlog, niet alleen tegen de moedige Oekraïense troepen, maar ook tegen burgers’, aldus Von der Leyen. Ze onderstreepte dat de sancties het Kremlin al hard hebben geraakt, ‘maar in het licht van deze gebeurtenissen moeten we de druk verder opvoeren’.

Het meest recente nieuws over de oorlog in Oekraïne

2Oekraïens leger verovert volgens Britten ‘belangrijk terrein’, maar mogelijk Russische aanval op til in Donbas

De Oekraïense strijdkrachten hebben in het noorden van het land ‘belangrijk terrein’ heroverd op het Russische leger. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie gezegd in zijn meest recente inlichtingenrapport over de oorlog. ‘In sommige van de heroverde regio’s zullen de gevechten wellicht nog op een laag pitje blijven doorgaan, maar naarmate de rest van de Russische troepen zich terugtrekt zal de intensiteit ervan deze week aanzienlijk dalen’, voorspelt het bulletin. Het ministerie zei voorts dat de Russische soldaten waarschijnlijk ‘opnieuw moeten worden uitgerust en moeten recupereren’, voordat ze weer kunnen worden ingezet voor operaties in het oosten van het land.

President Volodimir Zelenski. afp

In het oosten van het land is dan weer een ‘nog brutalere aanval’ van Russische eenheden op til, vreest de Oekraïense president Zelenski. ‘We weten wat ze gaan doen in Donbas’, aldus Zelenski. Volgens het dagelijks rapport van het ministerie van Binnenlandse zaken is het doel van Rusland om controle te krijgen over de regio’s Donetsk en Loegansk. Volgens een woordvoerder van het ministerie voert Rusland momenteel aanvallen uit op de steden Rubizhne en Popasna in het oosten van Loegansk, en bereidt het een aanval voor op de stad Severodonetsk. Ook de havenstad Marioepol proberen de Russen volledig onder controle te krijgen, aldus het rapport. De havenstad ligt al een tijd zwaar onder vuur.

Het meest recente nieuws over de oorlog in Oekraïne

3Team Rode Kruis vrijgelaten in Oekraïne

Het team van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) dat maandag in Oekraïne door de politie werd vastgehouden in een door de Russen gecontroleerde regio nabij Marioepol, is afgelopen nacht vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van het ICRC gezegd.

De ploeg, die werd tegengehouden op zo’n 20 kilometer van Marioepol, concentreert zich nu op de voortzetting van de humanitaire evacuatieoperaties, aldus nog de woordvoerder.

4Von der Leyen en Borrell deze week naar Kiev

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen reist deze week nog naar Kiev, voor een bezoek aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat meldt een woordvoerder van de Europese Commissie. Von der Leyen zal vergezeld worden door Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Europese buitenlandbeleid.

Wanneer Von der Leyen en Borrell precies afreizen naar de Oekraïense hoofdstad, is niet duidelijk. Het bezoek zal plaatsvinden in de aanloop naar ‘Stand up for Ukraine’: een internationale donorconferentie zaterdag in de Poolse hoofdstad Warschau.

5Weer meer dan 3.000 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen heeft opnieuw de kaap van 3.000 overschreden, blijkt uit cijfers van Sciensano. Tussen 29 maart en 4 april werden dagelijks gemiddeld 216 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, een toename met 4 procent. Op dit moment liggen er 3.071 patiënten met covid in het ziekenhuis (+8 procent), van wie er 185 intensieve verzorging nodig hebben (+9 procent). Elke dag sterven nog gemiddeld 23 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, een toename met 9 procent op weekbasis.

Er worden wel minder nieuwe besmettingen geregistreerd: tussen 26 maart en 1 april waren dat er elke dag gemiddeld 10.351, een afname met 8 procent op weekbasis.

Het meest recente nieuws over de corona-epidemie

6Zorg en Gezondheid onderzoekt link tussen zestien salmonella-gevallen en Kinder Surprise

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid spoort momenteel zestien mensen op die de afgelopen maanden met salmonella besmet raakten. Het agentschap wil onderzoeken of de besmettingen te linken zijn aan de problemen met Ferrero-chocolade.

Het FAVV riep gisteren op om vijf producten van het merk Ferrero niet meer te consumeren. belga

Het federaal voedselagentschap FAVV riep gisteren op om vijf producten van het merk Ferrero niet meer te consumeren. Het gaat onder meer om Kinder Surprise en Kinder Mini Eggs. De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen. Er waren in ons land tot gisteren nog geen bevestigde gevallen gelinkt aan de Europese uitbraak. ‘We hebben gisteren wel de namen doorgekregen van zestien mensen die tussen januari en midden maart met salmonella zijn besmet geweest’, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het agentschap Zorg en Gezondheid.

7Ketanji Brown Jackson op weg om opperrechter te worden in VS

Ketanji Brown Jackson, de eerste keuze van president Joe Biden als rechter voor het Hooggerechtshof, zal hoogstwaarschijnlijk de nodige Republikeinse stemmen in het Congres halen om haar benoeming veilig te stellen. Naar verwachting zullen later deze week alle vijftig Democratische senatoren en drie Republikeinse senatoren – Susan Collins, Lisa Murkowski en Mitt Romney – stemmen voor de bevestiging van Jackson als opperrechter.

Tijdens een stemming in de Senaatscommissie voor Justitie greep Jackson maandag nog naast de benoeming omdat de elf Republikeinse senatoren in die commissie een blok vormden tegenover de elf Democraten. Daarom komt er later deze week een nieuwe stemming in het hogerhuis, waarbij alle senatoren over de kwestie mogen stemmen. Een gewone meerderheid daar volstaat om benoemd te worden. Als dat lukt, zal Jackson de eerste zwarte vrouw in het Hooggerechtshof zijn.

Ketanji Brown Jackson. afp

8 Elon Musk in raad van bestuur Twitter

De Amerikaanse miljardair en topman van Tesla en SpaceX, Elon Musk, treedt toe tot de raad van bestuur van sociaalnetwerksite Twitter. Dat heeft de algemeen directeur van Twitter, Parag Agrawal, gemeld in een tweet. Maandag was bekend geraakt dat Musk de grootste aandeelhouder van Twitter geworden is, nadat hij een belang van 9,2 procent genomen had in het bedrijf.

9Van Japanse twittermijt tot quarantainegarnaal: ruim 2.000 zeesoorten ontdekt

Wetenschappers hebben vorig jaar wereldwijd minstens 2.241 nieuwe zeedieren en -planten ontdekt. Daarbij bevinden zich onder meer een Japanse twittermijt, een quarantainegarnaal, maar ook een nieuwe walvissoort. Dat meldt het Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende, dat het Wereldregister voor Mariene Soorten (WoRMS) bijhoudt.

De Japanse twittermijt, nauwelijks 0,5 millimeter groot, werd ontdekt door fotograaf en natuurliefhebber Takamasa Nemoto op scheepswerf in Honshu. Nemoto plaatste enkele van zijn foto’s op Twitter en zo kon een andere onderzoeker van mijten zien dat het ging om een nieuwe, nooit eerder beschreven soort. De quarantainegarnaal, die sponzen en zakpijpen bewoont omdat die een uitstekende schuilplaats vormen tegen predatoren, dankt haar naam aan haar leefomgeving, maar ook aan de quarantaineperiode die wegens de coronacrisis van kracht was toen over de soort werd gepubliceerd.

De oceaan vormt een van de laatste gebieden op aarde die nog amper ontdekt zijn. Er bevinden zich naar schatting nog zowat 1,5 miljoen niet ontdekte soorten in de wereldzeeën.

10Bijna twee ton cocaïne met bestemming Antwerpen onderschept in Costa Rica

De Costa Ricaanse politie heeft volgens plaatselijke media zondag in de haven van Moin cocaïne aangetroffen in twee containers die naar de haven van Antwerpen vervoerd moesten worden. Volgens het ministerie van Openbare Veiligheid van Costa Rica werd er officieel vers fruit getransporteerd, maar tussen die lading zat ook 1,9 ton cocaïne verstopt.

Aangeraden

Niet te missen